Prebivalci Ukrajine se pripravljajo na zimo. Foto: EPA
Prebivalci Ukrajine se pripravljajo na zimo. Foto: EPA

V zadnjih tednih je Rusija izvedla obsežne napade z raketami in brezpilotnimi letalniki na ukrajinske elektrarne in mesta daleč od frontne črte, in sicer po bolečih porazih ruske vojske na ukrajinskih bojiščih, poroča BBC.

Kot je dejal Zelenski, je bila samo v zadnjem mesecu uničena tretjina ukrajinskih elektrarn. Vlada je zato prebivalce pozvala, naj varčujejo z energijo.

Zelenski Rusijo obtožuje energetskega terorizma. Foto: EPA
Zelenski Rusijo obtožuje energetskega terorizma. Foto: EPA

"Samo dejstvo, da se Rusija zateka k energetskemu terorizmu, kaže na šibkost našega sovražnika," je dejal Zelenski. "Ne morejo premagati Ukrajine na bojišči, zato skušajo naše ljudstvo zlomiti tako," je dodal.

Da napadajo ukrajinsko energetsko infrastrukturo, je rusko obrambno ministrstvo potrdilo.

Medtem prihajajo poročila, da ruske enote zapuščajo mesto Herson, kar bi predstavljalo večji umik za Rusijo. BBC navaja pogovore z anonimnimi predstavniki zahodnih držav, ki pravijo, da se je večina ruskih poveljnikov že umaknila iz mesta.

Namesto da bi skušale ohraniti nadzor nad mestom, naj bi ruske enote utrjevale obrambne položaje na drugi strani reke Dneper. Ruska vojska želi pred zimo okrepiti obrambo na zasedenih območjih na jugu in vzhodu Ukrajine.

BBC-jev novinar Paul Adams je dejal, da so v mestu izpraznili banke in oropali muzeje.
Proruske oblasti na območju so v zadnjih tednih evakuirale več tisoč civilistov.

Ruska zasedba Hersona kmalu po začetku invazije v Ukrajini je predstavljala enega pomembnejših dosežkov Rusije v vojni.

Več milijonov Ukrajincev brez elektrike