Kijev:Ruske sile se še naprej umikajo iz Hersona

Izpadi niso prizadeli le glavnega mesta, temveč tudi osrednje ukrajinske regije, vključno z mestom Dnipro.

Prizadetih je približno štiri milijone ljudi, je dejal ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski in dodal, da Ukrajine obstreljevanje ne bo zlomilo. Izpadi so prizadeli tudi oblasti Dnipro, Žitomir, Harkov, Poltava in mesto Černigov.

Rusija je ta mesec izstrelila več deset raket in brezpilotnih letal iranskega izvora, ki so prizadeli ukrajinsko energetsko infrastrukturo. Zelenski pravi, da je bila uničena približno tretjina električnih elektrarn v državi.

EU zamrznil za več kot 17 milijard evrov ruskega premoženja

Evropska unija je v okviru svežnja sankcij proti Rusiji zamrznila za več kot 17 milijard evrov ruskega premoženja, je dejal evropski komisar za pravosodje Didier Reynders. EU je od začetka ruske agresije proti Ukrajini pred osmimi meseci sprejel osem svežnjev sankcij.

"Do zdaj je bilo zamrznjeno premoženje 90 oseb, več kot 17 milijard v sedmih državah članicah, od tega 2,2 milijarde v Nemčiji," je Reynders povedal za več nemških časopisov.

Zlasti ukrajinski politiki so večkrat zahtevali, da se zamrznjeno premoženje uporabi za obnovo države po vojni. "Če gre za denar, ki izvira iz kriminalnih podjetij, ki ga je EU zasegel, ga je mogoče usmeriti v odškodninski sklad za Ukrajino. Vendar pa ta znesek nikakor ne bo zadoščal za financiranje obnove," je to komentiral Reynders.

Kot del zahodnih sankcij je bilo zamrznjenih tudi 300 milijard evrov deviznih rezerv ruske centralne banke, je dejal Reynders, ki meni, da je mogoče teh 300 milijard zadržati vsaj kot jamstvo, dokler Rusija ne bo prostovoljno sodelovala pri obnovi Ukrajine.

Po podatkih zasebnega energetskega podjetja DTEK je kijevska regija izgubila 30 odstotkov svoje energetske zmogljivosti, kar pomeni, da bodo prekinitve oskrbe z električno energijo brez primere. "Na žalost je obseg omejitev precejšen, veliko večji kot prej," je dejal direktor DTEK-a Dmitro Saharuk.

Zaradi izpadov električne energije so omejili tudi uporabo ulične razsvetljave in javnega prevoza na električni pogon.

EU in drugi mednarodni zavezniki Kijeva so obsodili namerne napade na civilno infrastrukturo, ki jih Ukrajina obravnava kot vojne zločine.

Rusija je okrepila raketne napade na ukrajinske elektrarne in drugo civilno infrastrukturo kot povračilni ukrep za bombardiranje mostu čez Kerško ožino 9. oktobra, ki Rusijo povezuje s priključenim ukrajinskim polotokom Krim. Ruski predsednik Vladimir Putin je to eksplozijo označil za ukrajinsko "teroristično dejanje".

Proruske oblasti na Krimu: Pristanišče Sevastopol je bilo tarča napada

Proruske oblasti na polotoku Krim, ki si ga je Rusija priključila leta 2014, so sporočile, da je bilo pristanišče Sevastopol tarča napada z brezpilotnim letalom.

Mestne službe so v stanju pripravljenosti, vendar ni bila poškodovana nobena civilna infrastruktura, je zatrdil guverner Mihail Razvožajev.

"Danes so različni sistemi zračne obrambe v Sevastopolu od 4.30 zjutraj več ur odbijali napade brezpilotnih letal," je na Telegramu sporočil guverner Sevastopola, ki ga je imenovala Rusija. Dodal je, da je ruska mornarica napad uspešno odbila.

Razvožajev je dodal, da je v študentskem domu na umetniški fakulteti v bližini pristanišča počilo eno okno, vendar pri tem ni nastala dodatna škoda.

Prebivalce mesta je pozval, naj posnetkov incidenta ne objavljajo na družbenih omrežjih. "Vsem mora biti jasno, da so takšne informacije zelo potrebne ukrajinskim nacistom, da bi razumeli, kako je zgrajena obramba našega mesta," je še dejal.

Mestne oblasti so sporočile, da je pristanišče začasno zaprto za ladje in trajekte.

Krim je pod rusko oblastjo od leta 2014. Foto: EPA
Krim je pod rusko oblastjo od leta 2014. Foto: EPA

Moskva obtožuje tudi Združeno kraljestvo

Rusija je za današnji napad z brezpilotnimi letalniki na črnomorsko floto v Sevastopolu na okupiranem Krimu okrivila Ukrajino, pa tudi Združeno kraljestvo.

"Priprave tega terorističnega dejanja in urjenje vojakov ukrajinskega 73. specialnega centra za pomorske operacije so bili izvedeni pod vodstvom britanskih specialistov, nastanjenih v mestu Očakiv v ukrajinski pokrajini Mikolajev," je sporočilo rusko obrambno ministrstvo.

Poleg tega je Rusija obtožila Združeno kraljestvo, da je "vpleteno" tudi v eksplozije, ki so uničile plinovoda Severni tok 1 in 2. Tudi pri tem naj bi sodelovali isti "specialisti", ki naj bi zdaj izvedli napad na Sevastopol, je še sporočila Moskva.

Rusija je še sporočila, da so bile med napadenimi ladjami v Sevastopolu tudi tiste, ki "sodelujejo" pri izvozu ukrajinskega žita v skladu z dogovorom, ki sta ga strani sklenili ob posredovanju Združenih narodov. Glede na sporočilo ruskega obrambnega ministrstva naj bi šlo za vojaške ladje, ki so skrbele "za varnost žitnega koridorja", še poroča AFP.

Na polotoku, ki je od leta 2014 pod rusko oblastjo, je v zadnjih mesecih odjeknilo več eksplozij na vojaških objektih. Izvedenih je bilo več napadov z brezpilotnimi letali.

Proruske oblasti na Krimu so v četrtek poročale tudi o napadu na termoelektrarno na polotoku.

Ukrajinska vojska: Ruske sile ne napredujejo

Ukrajinski vrhovni poveljnik general Valerij Zalužni je v Kijevu dejal, da ruska vojska kljub delni mobilizaciji ne napreduje pri uresničevanju svojih vojnih ciljev.

Rusko obrambno ministrstvo je pred tem sporočilo, da je bila delna mobilizacija 300.000 rezervistov končana, približno 82.000 pa naj bi jih bilo razporejenih na območje spopadov v Ukrajini, od teh je bilo 41.000 že razporejenih v vojaške enote, ki se borijo.

Kljub prevladi orožja in večjemu številu vojakov Rusija ni zavzela novih ozemelj, je po poročanju nemške tiskovne agencije DPA dejal Zalužni. Na pogovoru z načelnikom ameriškega generalštaba Markom Milleyjem je dodal, da se Ukrajina še naprej osredotoča na osvoboditev zasedenih ozemelj in preprečitev ruskim okupatorjem, da bi zavzeli nove regije.

Po podatkih ukrajinskega generalštaba je bilo samo v regiji Doneck ubitih 300 pripadnikov ruskih sil. V regiji Lugansk je bilo v artilerijskem obstreljevanju ruske vojašnice in vojaške opreme ubitih do 20 okupatorjev, so sporočile ukrajinske oblasti. Teh informacij neodvisni viri niso mogli preveriti, poroča DPA.

Ruska stran medtem skoraj vsak dan poroča, da je bilo ubitih več sto ukrajinskih vojakov.