Ukrajinska obveščevalna služba severnokorejske vojake poziva, naj se v primeru napotitve na fronto predajo. Foto: EPA
Ukrajinska obveščevalna služba severnokorejske vojake poziva, naj se v primeru napotitve na fronto predajo. Foto: EPA

Ta navaja, da naj bi se v Rusiji za boj na ukrajinski fronti usposabljalo približno 3000 vojakov.

"Obstajajo dokazi, da so v Rusiji severnokorejski vojaki," je povedal ameriški obrambni minister Lloyd Austin novinarjem v Rimu in dodal, da skušajo še ugotoviti, kaj točno počnejo severnokorejski vojaki v Rusiji. "Kaj točno počnejo? To še ni jasno. To so stvari, ki jih moramo razčistiti,” je dejal.

Južnokorejski obveščevalci (NIS) so medtem sporočili, da je Severna Koreja z napotitvijo dodatnih 1500 vojakov podvojila število pripadnikov oboroženih sil v Rusiji. Prva skupina 1500 mož naj bi v Rusijo pripotovala na začetku oktobra. Šlo naj bi za del skupno 10.000 vojakov, kolikor jih po navedbah Južne Koreje Pjongjang namerava poslati v Ukrajino.

Seul in Kijev sta v preteklih dneh opozorila na domnevne načrte Pjongjanga, da v pomoč ruskim silam v Ukrajino napoti več tisoč pripadnikov lastnih sil. Namestitev naj bi bila dokončana do decembra, še navaja AFP.

Tiskovna predstavnica ruskega zunanjega ministrstva Marija Zaharova ni želela potrditi ali zanikati poročil o napotitvi severnokorejskih vojakov v Rusijo. Na vprašanja novinarjev je odgovorila le, da naj se obrnejo na Pjongjang in ga vprašajo, kje so njegovi vojaki.

Nebenzja navedbe zanikal

Ruski veleposlanik pri ZN-u Vasilij Nebenzja je sicer že v ponedeljek poročila zanikal in zahodne države obtožil, da širijo preplah z govoricami o iranskih, kitajskih in korejskih strahovih, kar je po njegovih besedah absurdno. Predstavnik Severne Koreje pri ZN-u pa je zanikal, da bi Pjongjang v Rusijo poslal svoje vojake in trditve Seula zavrnil kot neutemeljene govorice.

Ukrajinska obveščevalna služba je podala izjavo, v kateri severnokorejske vojake poziva, naj se v primeru napotitve na fronto predajo.

Zaradi vse glasnejših opozoril iz Seula je nemška vlada danes na pogovor poklicala predstavnika Severne Koreje v Nemčiji. Zunanje ministrstvo je ob tem zapisalo, da severnokorejska podpora Rusiji neposredno ogroža mir v Evropi.

V objavi na omrežju X so posvarili, da bi vsakršna napotitev severnokorejskih vojakov v Ukrajino pomenila kršitev mednarodnega prava.