Foto: AP
Foto: AP

Tiskovni predstavnik ameriškega sveta za nacionalno varnost John Kirby je izrazil zaskrbljenost nad vojaškim partnerstvom Irana in Rusije, ki je po njegovih besedah škodljivo za Ukrajino, iranske sosede in ves svet.

Gre za zadnje v vrsti ameriških opozoril na isto temo, Kirby pa je dodal, da ne gre le za iransko oskrbovanje Rusije z brezpilotnimi letali, ampak tudi za sodelovanje na področju letalstva in druge vojaške opreme, pri njenem razvoju in pri urjenju osebja.

Iran Rusom pošilja brezpilotna letala, s katerimi so bombardirali Ukrajino, Rusija pa nudi Iranu veliko vojaško in tehnično pomoč, s čimer odnosi med državama po ocenah ZDA postajajo čisto pravo vojaško partnerstvo.

Vladimir Putin je v petek nakazal, da bo Rusija verjetno morala skleniti dogovor glede Ukrajine. Foto: Reuters
Vladimir Putin je v petek nakazal, da bo Rusija verjetno morala skleniti dogovor glede Ukrajine. Foto: Reuters

Kirby je dodal, da naj bi Iran nameraval Rusiji prodati več sto balističnih raketnih izstrelkov, ki bodo potem po pričakovanjih izstreljeni na Ukrajino.

Te navedbe je ponovila tudi britanska veleposlanica pri Združenih narodih Barbara Woodward.

Sorodna novica Putin: Rusija bo verjetno morala skleniti dogovor glede Ukrajine, a bili smo izdani

"Videli smo tudi poročila, da Iran razmišlja o odprtju tovarne brezpilotnih letal v Rusiji. Pozivamo ga, naj tega ne stori," je dejal Kirby. V povezavi s tem je napovedal sankcije proti trem ruskim organizacijam zaradi nabave in uporabe iranskih brezpilotnikov.

ZDA namenjajo Ukrajini za 275 milijonov dolarjev vojaške pomoči

Američane skrbi tudi, da namerava Rusija Iranu zagotoviti sodobno vojaško opremo, kot so helikopterji in protizračni sistemi. Iranci naj bi se učili upravljati sodobna ruska vojaška letala suhoj Su-35 v Rusiji in Teheran pričakuje prve dostave letal v prihodnjem letu, kar bo utrdilo iranske zračne sile v odnosu do sosed, je dejal Kirby.

State Department in Kirby sta v petek naznanila dodatno vojaško pomoč Ukrajini v vrednosti 275 milijonov dolarjev. Gre predvsem za obrambne sisteme pred brezpilotnimi letalniki, tako ruskimi kot iranskimi. Ukrajincem pošiljajo tudi strelivo za raketne sisteme Himars.

V okvir pomoči spadajo tudi električni generatorji, saj Rusija intenzivno uničuje ukrajinski energetski sistem. Washington je s tem Ukrajini od 24. februarja, ko je Rusija sprožila napad, namenil že za 19,3 milijarde dolarjev vojaške pomoči.