Volodimir Zelenski. Foto: Reuters
Volodimir Zelenski. Foto: Reuters

"Kitajska si žal močno prizadeva, da bi državam preprečila udeležbo na mirovnem vrhu," je novinarjem dejal Zelenski. Mirovni vrh, ki ga organizira Zelenski, bo v Luzernu potekal 15. in 16. junija. Peking, ki se dogodka ne bo udeležil, vrh javno kritizira, ker Rusija nanj ni povabljena.

Kot poroča BBC, je Zelenski v Singapurju predstavnike držav na varnostni konferenci pozval, naj se udeležijo njegovega junijskega vrha. Namen bo po njegovih besedah zagotoviti jedrsko in prehrambno varnost ter izpustitev vojnih ujetnikov ter ukrajinskih otrok, ki jih zadržujejo v Rusiji.

Do zdaj je 106 držav sporočilo, da bo na vrh poslalo svoje visoke predstavnike ali voditelje, je sporočil Zelenski.

Ukrajinski predsednik trdi, da skuša Rusija ovirati vrh in pritiska na države, naj se ga ne udeležijo zaradi groženj z blokado kmetijskih in kemičnih proizvodov ter energentov.

Tem "diplomatskim motnjam" pomagajo nekatere države, je dejal in pozneje povedal, da je imel v mislih Kitajsko.

Kitajsko zunanje ministrstvo je medtem sporočilo, da bi morali konferenco v Švici priznati tako Ukrajina kot Rusija, obe bi se je morali udeležiti. Brez tega bo konferenca težko odigrala pomembno vlogo pri vnovični vzpostavitvi miru, je v petek dejala tiskovna predstavnica ministrstva.

Zelenski je še dejal, da mu je kitajski predsednik Ši Džinping obljubil, da Kitajska ne bo podprla Rusije z orožjem, a da zdaj "elementi, ki so del ruske oborožitve," po podatkih različnih obveščevalnih služb prihajajo iz Kitajske. ZDA pravijo, da Kitajska Rusiji pomaga pri izdelavi streliva, oklepnih vozil in raket.

Zahvala Washingtonu

Medtem ko je Zelenski kritiziral Kitajsko, pa se je zahvalil ameriškemu obrambnemu ministru Lloydu Austinu za sproščanje omejitev pri uporabi orožja v vojni z Rusijo.

"Predsedniku Joeju Bidnu in njegovi administraciji smo zelo hvaležni za neprestano podporo v boju za našo svobodo in neodvisnost," je dejal Zelenski. Pri tem je navedel odobritev Washingtona za omejene napade z ameriškim orožjem tudi na ozemlju Rusije s ciljem, da Ukrajina učinkoviteje ustavlja ruske poskuse razširjanja frontne linije, so sporočili iz Kijeva.

Zelenski se je Austinu zahvalil tudi za njegova prizadevanja za krepitev ukrajinske zračne obrambe. "To je zdaj najpomembnejša linija za zaščito življenj Ukrajincev, naših mest, skupnosti in civilne infrastrukture," je dejal Zelenski, ki se je z Austinom pogovarjal tudi o pospešeni zavezniški dobavi bojnih letal F-16.

Rusija sporoča, da je zavzela še eno vas

Rusko obrambno ministrstvo je sporočilo, da so zavzeli vas Umanskoje v regiji Doneck, katere večji del že zasedajo ruske sile. Vas, ki je pred vojno imela manj kot 180 prebivalcev, leži približno 25 kilometrov severozahodno od Donecka.

Ruski vojski je "uspelo osvoboditi vas Umanskoje v ljudski republiki Doneck," so sporočili iz Moskve.

Ruski obrambni minister Andrej Belousov je v petek dejal, da je Rusija napredovala "v vseh taktičnih smereh". Po njegovih besedah so ruske sile letos zavzele 880 kvadratnih kilometrov ukrajinskega ozemlja. Ukrajinska stran njegovih navedb še ni potrdila.

Ruski vojaki se na vzhodu prebijajo tudi proti mestu Pokrovsk približno 30 kilometrov severozahodno od omenjene zasedene vasi, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Ukrajinskim silam primanjkuje tako vojakov kot orožja. Primanjkljaj je postal še očitnejši, potem ko je Rusija na začetku maja začela ofenzivo v regiji okoli drugega največjega ukrajinskega mesta Harkov in dosegla preboje, kar so potrdili tudi v Kijevu.