Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski poskuša že več mesecev prepričati zahodne zaveznice, naj odobrijo uporabo orožja dolgega dosega za napade na cilje v Rusiji. Foto: Reuters
Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski poskuša že več mesecev prepričati zahodne zaveznice, naj odobrijo uporabo orožja dolgega dosega za napade na cilje v Rusiji. Foto: Reuters

"Pripravljamo se na 25. srečanje v Ramsteinu 12. oktobra, ki bo prvič potekalo na ravni voditeljev. Predstavili bomo načrt za zmago – jasne in konkretne ukrepe za pravičen konec vojne," je zapisal na družbenem omrežju X in dodal, da rusko agresijo lahko ustavi "odločnost partnerjev in krepitev Ukrajine".

Srečanje, ki se ga bo med drugim udeležil predsednik ZDA Joe Biden, se bo zgodilo v ključnem času za Ukrajino pred novembrskimi predsedniškimi volitvami v ZDA. V primeru zmage Donalda Trumpa bi bila lahko pod vprašajem nadaljnja ameriška podpora, ki je za Kijev ključnega pomena. Krepijo se tudi pozivi, naj Kijev pristane na pogajanja z Rusijo, kar Zelenski zavrača.

Zelenski poskuša že več mesecev prepričati zahodne zaveznice, naj Kijevu odobrijo uporabo orožja dolgega dosega tudi za napade na cilje v Rusiji. Več držav, vključno z ZDA, to zavrača, ker se bojijo zaostrovanja odnosov z Rusijo.

Zelenski ni razkril podrobnosti načrta, ki ga je septembra med obiskom v Washingtonu predstavil Bidnu. Tiskovni predstavnik State Departmenta pa je dejal, da načrt vsebuje "številne produktivne korake" za sodelovanje ZDA z Ukrajino, poroča AFP.

Pokrovsk je imel pred vojno 60.000 prebivalcev. Foto: Reuters
Pokrovsk je imel pred vojno 60.000 prebivalcev. Foto: Reuters

Rusija naj bi zavzela še eno vas v vzhodni Ukrajini

Ruska vojska je sporočila, da je zavzela še eno vas v Doneški oblasti. Zavzeli naj bi vas blizu mesta Pokrovsk, ki je logistično središče na vzhodu Ukrajine in ki se mu ruske sile že več tednov postopoma približujejo.

Po navedbah ukrajinske vojske se ruske enote pripravljajo na skorajšnji napad v smeri mesta Zaporožje. Ruske sile naj bi skušale prekiniti oskrbovalne linije na vzhodnih obrambnih območjih okoli Donbasa.

Ruska zračna obramba je po trditvah ukrajinske vojske pomotoma sestrelila svoje bojno letalo, ki naj bi po navedbah Kijeva bombardiralo ukrajinske enote v Donecku, nato pa so ga zadele ruske rakete, piše spletni portal Ukrainska pravda, ki se pri tem sklicuje na vodstvo zračnih sil v Kijevu.

Glede na seznam, na katerem ukrajinska vojska objavlja domnevne izgube ruskih enot, je Rusija od začetka vojne pred več kot dvema letoma in pol izgubila 368 letal. Številk ni mogoče neodvisno preveriti.

Kijev ubitega delavca v jedrski elektrarni Zaporožje označil za vojnega zločinca

Prizorišče bombnega napada v Energodarju. Foto: Reuters
Prizorišče bombnega napada v Energodarju. Foto: Reuters

Ukrajinska obveščevalna služba je sporočila, da je kaznovala "vojnega zločinca", potem ko je bil v petek v bombnem napadu na avtomobil v mestu Energodar ubit zaposleni v jedrski elektrarni Zaporožje.

Ruski preiskovalni odbor, ki preiskuje huda kazniva dejanja, je sporočil, da je Andrej Korotki umrl, potem ko je v bližini njegove hiše v mestu Energodar, kjer se nahaja jedrska elektrarna Zaporožje, eksplodirala bomba, ki je bila podstavljena pod njegov avto. Kot navaja odbor, je bil Korotki zaposlen v oddelku za varnost jedrske elektrarne.

Ukrajinska vojaška obveščevalna služba je objavila videoposnetek eksplozije njegovega avtomobila in v sporočilu Korotkega označila za "vojnega zločinca" in kolaboranta, ki je pomagal zatirati Ukrajince. Obtožila ga je, da je Rusiji izročil seznam zaposlenih v tovarni in navedel ljudi s proukrajinskimi pogledi.

"Glavni obveščevalni direktorat ukrajinskega obrambnega ministrstva opozarja ljudi, da bo vsak vojni zločinec pravično kaznovan," je ukrajinska obveščevalna agencija zapisala na svojem uradnem kanalu na omrežju Telegram.

"To je grozljivo, nečloveško dejanje," je dejal direktor jedrske elektrarne Jurij Černičuk in obljubil kaznovanje napadalcev. "Napad na zaposlene, ki skrbijo za varnost jedrskega objekta, je nepremišljen, nezaslišan korak," je dodal.

Jedrsko elektrarno Zaporožje so ruske sile zavzele kmalu po začetku vojaške agresije na Ukrajino februarja leta 2022. Obe strani se vseskozi obtožujeta za napade na največjo jedrsko elektrarno v Evropi.