Zelenski je z vojaki spil kavo na bencinski črpalki. Foto: Reuters
Zelenski je z vojaki spil kavo na bencinski črpalki. Foto: Reuters

Zelenski se je med drugim srečal z vojaki, ki so sodelovali v hudih spopadih na območju mesta Bahmut, in nekaterim podelil medalje.

"Predsednik Zelenski se je ustavil na bencinski črpalki v regiji Doneck in spil kavo z vojaki, ki so bili tam na dolžnosti. Zaželel jim je veliko zdravja in sreče," so sporočili iz urada ukrajinskega predsednika, ob tem pa na spletni strani objavili tudi nekaj fotografij njihovega srečanja.

Zelenski se je srečal z vojaki in častniki operativne in strateške skupine Horticija, ki deluje na vzhodni ukrajinski fronti.

Med formalnim delom obiska je ukrajinski predsednik več pripadnikom ukrajinske vojske podelil medalje, sešel pa se je tudi s poveljnikom kopenskih sil, generalpolkovnikom Oleksandrom Sirskim.

Ukrajinske sile osvobodile vas Rivnopilj

Ukrajinske sile naj bi sicer v Donecku dosegle manjši preboj. "(Ukrajinske) obrambne sile so vrnile Rivnopilj pod naš nadzor. Gremo naprej," je na Telegramu sporočila namestnica obrambnega ministra Hana Maljar.

Moskva je že 16. junija potrdila, da potekajo intenzivni spopadi za nadzor nad ukrajinsko vas Rivnopilj. Naselje leži v bližini doline reke Mokri Jali v Donecku, kjer naj bi ukrajinske sile pred kratkim dosegle preboj.

Ukrajina je po navedbah Maljar od začetka protiofenzive osvobodila približno 130 kvadratnih kilometrov ozemlja, od tega 17 kvadratnih kilometrov v prejšnjem tednu. Največ ozemlja je po njenih besedah Ukrajina znova zavzela južno od mesta Vugledar.

V Donecku se medtem nadaljujejo spopadi v okolici mest Bahmut, Liman in Avdijivka, kjer naj bi ukrajinske sile odbile več ruskih napadov. Po navedbah Maljar naj bi samo v zadnjem tednu na omenjenih območjih potekalo več kot 250 spopadov. V ukrajinski pokrajini Zaporožje pa naj bi ukrajinske sile sprožile napade v smeri mesta Tokmak.

Ukrajinske sile v pokrajini Zaporožje. Foto: Reuters
Ukrajinske sile v pokrajini Zaporožje. Foto: Reuters

Novi ruski napadi na Zaporožje in Odeso

Ruske sile so ponoči izvedle več deset novih zračnih napadov na ukrajinsko regijo Zaporožje. Od nedelje do danes so ruske sile po podatkih generalštaba ukrajinske vojske v Kijevu izvedle 33 zračnih napadov in 45 napadov z večcevnimi raketometi.

V ruskih napadih so bili ranjeni civilisti, poškodovani so bili stanovanjske hiše, poslovne in upravne stavbe ter zasebna vozila, je razvidno iz poročila generalštaba.

Po oceni poročila so ruske enote poskušale ustaviti napredovanje ukrajinske vojske južno od mesta Zaporožje in znova zavzeti izgubljene položaje. Pri tem naj bi obstreljevale najmanj 30 naselij. Informacij ni bilo mogoče neodvisno preveriti, opozarja nemška tiskovna agencija DPA.

Zgodaj zjutraj so ruske sile izvedle tudi zračni napad na Odeso ob Črnem morju. Po poročanju ukrajinske tiskovne agencije Ukrinform je bilo v mestu slišati več eksplozij. Podrobnosti niso navedli.

Ukrajina nadaljuje protiofenzivo v pokrajini Zaporožje. Foto: Reuters
Ukrajina nadaljuje protiofenzivo v pokrajini Zaporožje. Foto: Reuters

Avstralija z novim svežnjem Ukrajini

Avstralija je medtem sporočila, da je odobrila nov sveženj pomoči Ukrajini v vrednosti dobrih 70 milijonov evrov, ki vključuje 70 vojaških vozil, 28 oklepljenih vozil, 14 vozil za posebne operacije, 28 tovornjakov in 14 prikolic.

"Avstralija je neomajna v odločnosti, da obsodimo dejanja Rusije in jim nasprotujemo ter pomagamo Ukrajini doseči zmago," je dejal premier Antony Albanese.

Ukrajina o dogajanju v Rusiji govori z zavezniki

Zelenski in obrambni minister Oleksij Reznikov sta imela medtem v nedeljo številne telefonske pogovore z zavezniki, da bi razpravljala o "šibkosti" ruskega predsednika Vladimirja Putina po poskusu uporaba najemniške vojske Wagner in naslednjih korakih ukrajinske protiofenzive.

"Razpravljali smo o poteku sovražnosti in procesih, ki potekajo v Rusiji. Svet mora izvajati pritisk na Rusijo, dokler ne bo znova vzpostavljen mednarodni red," je dejal Zelenski po telefonskem pogovoru z ameriškim predsednikom Joejem Bidnom.

Po navedbah Bele hiše sta voditelja "razpravljala o potekajoči protiofenzivi Ukrajine, predsednik Biden pa je znova potrdil neomajno podporo ZDA".

Oleksij Reznikov je dejal, da sta z ameriškim obrambnim sekretarjem Lloydom Austinom razpravljala o ukrajinski protiofenzivi in naslednjih korakih za krepitev sil. "Stvari se premikajo v pravo smer," je Reznikov zapisal na Twitterju.

Zelenski svari pred razmerami v Zaporožju

Biden in Zelenski sta pred julijskim vrhom zavezništva Nato v Vilni govorila tudi o "razširjanju obrambnega sodelovanja s poudarkom na orožju dolgega dosega".

Zelenski je govoril tudi s kanadskim premierjem Justinom Trudeaujem in poljskim predsednikom Andrzejem Dudo o "ogrožajočih razmerah" na območju jedrske elektrarne Zaporožje, kjer poteka del ukrajinske protiofenzive. Ukrajinski predsednik je pred dnevi dejal, da namerava tam Rusija izvesti "teroristično akcijo" in v okolje izpustiti radioaktivno sevanje.

Ukrajinski uradniki so v soboto trdili, da je kaos v Rusiji "okno priložnosti" za napredek ukrajinskih sil. Ukrajinsko vzhodno poveljstvo je v nedeljo sporočilo, da je vojska napredovala za od 600 do 1000 metrov v bližini Bahmuta.