Posledice napada na stanovanjsko zgradbo v Kijevu. Foto: BoBo
Posledice napada na stanovanjsko zgradbo v Kijevu. Foto: BoBo

Po njenih besedah so ukrajinske sile napadle ruske položaje v bližini krajev Orihovo-Vasilivka, Bahmut, Bogdanivka, Jagidne, Klišivka in Kurdjumivka. "Napredovanje je v vseh smereh," je dejala.

Zelenski pozval k strmoglavljenju Putina

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski pa se je v današnjem videonagovoru obrnil na Ruse in pozval k strmoglavljenju ruskega predsednika Vladimirja Putina. "Dlje ko je ta človek v Kremlju, večja je katastrofa," je v ruščini dejal Zelenski.

Dlje ko bodo ruske čete v Ukrajini, več opustošenja bo to pozneje prineslo Rusiji. Zmaga Ukrajine po ruski invaziji je "gotova", je še dejal ukrajinski predsednik. Ob tem je vnovič pozval Zahod, naj ne glede na Moskvo začne Ukrajini dobavljati bojna letala F-16 in rakete daljšega dosega.

Ruske sprožile zračne napade tudi na Kijev in Harkov

Rusija je sicer ponoči sprožila nov val zračnih napadov na Ukrajino, v katerih so bili v Kijevu ubiti trije ljudje, 11 je bilo ranjenih. "Enajst ljudi je bilo ranjenih. Štirje od njih so bili hospitalizirani, sedem pa je bilo oskrbljenih na kraju samem. Žal so trije ljudje umrli," so sporočile reševalne službe.

Na napade so po mestih v državi pred tem opozarjala sirene. V mestu Dnipro v osrednjem delu Ukrajine je bilo po besedah župana Borisa Filatova več hiš popolnoma uničenih, zaradi ene od eksplozij naj bi nastal ogromen krater.

Zračna obramba je rakete zaznala in uničila tudi v zračnem prostoru nad Kijevom, je sporočil Sergij Popko, vodja kijevske vojaške uprave. Ostanki raket so med drugim padli na 24-nadstropno poslopje, kjer je zagorelo. Najmanj dva človeka sta bila poškodovana, je dodal.

V drugem največjem mestu v Ukrajini, Harkovu, je bil v napadu uničen plinovod. Izbruhnil je tudi požar, a ranjenih ni bilo, je sporočil regionalni guverner Oleg Sinjegubov.

Ukrajinske zračne sile so pred tem poročale tudi o ruskih raketah, usmerjenih proti severnima pokrajinama Sumi in Poltava.

Nemčija bo Ukrajini dobavila še 45 tankov gepard

Nemčija namerava Ukrajini do konca leta dobaviti še 45 tankov gepard, s katerimi želi državi pomagati v obrambi pred Rusijo. Načrt je v komentarju, ki bo v časopisu Die Welt objavljen v nedeljo, napovedal vodja centra za Ukrajino na obrambnem ministrstvu, general Christian Freuding.

Skupaj je Nemčija Ukrajini dobavila že 34 protiletalskih gepardov, v prihodnjih tednih pa naj bi jih dodali še 15. "Poleg tega želimo v sodelovanju z ZDA proti koncu leta dobaviti še do 30 tankov gepard," je dejal Freuding v komentarju.

General meni, da je zračna obramba ključna šibka točka trenutne protiofenzive ukrajinske vojske. "Delamo, kar je v naši moči. Toda ali ima Ukrajina kljub vsemu dovolj zračne in protiletalske obrambe? Očitno ne!" je dejal Freuding.

Poleg tankov gepard naj bi ukrajinsko obrambno sposobnost okrepili tudi sistemi zračne obrambe Iris-T. Po Freudingovih besedah so ti sistemi skoraj stoodstotno učinkoviti. Dva od njih sta bila že dobavljena, letos bosta sledila še dva, leta 2024 pa še štirje, je še dejal general.