Begunci, ki so morali zaradi bojev zapustiti Južni Vaziristan, čakajo na pomoč v taborišču. Natančno število beguncev ni znano. Foto: EPA
Begunci, ki so morali zaradi bojev zapustiti Južni Vaziristan, čakajo na pomoč v taborišču. Natančno število beguncev ni znano. Foto: EPA
Vojak
Talibani so zagrozili s povračilnimi ukrepi, če se napadi na njihova oporišča ne bodo končali. Foto: EPA

Vojska je ofenzivo proti talibanom začela prejšnjo soboto. Nadzor nad vasjo Kotkaj, ki leži na severozahodu države, so po treh dneh obstreljevanj prevzeli ponoči, zdaj pa izvajajo preglede, so sporočile tamkajšnje varnostne sile. Po njihovih trditvah gre za pomemben preboj v ofenzivi, saj ima vas velik pomen za talibane.

V protitalibanski operaciji sodeluje okoli 30.000 vojakov, ki se borijo proti manj številčni druščini talibanskih borcev. Njihov glavni cilj je uničiti talibansko vodstvo.

Stanje v Južnem Vaziristanu
- Pakistanska vojska:
dve diviziji, skupaj okoli 28.000 vojakov
- Mejne sile: paravojaške enote iz različnih plemen, ki naj bi podpirale vojsko
- Talibanski borci: po ocenah med 10.000-20.000
- Uzbekistanski borci, ki podpirajo talibane: nekaj sto

Krvavi povračilni napadi talibanov
V Islamabadu so prepričani, da je protitalibanska ofenziva uspešna, čeprav je v povračilnih napadih skrajnežev po vsej državi samo v tem mesecu umrlo že okoli 200 ljudi. A premier Jusuf Gilani je nedavno dejal: "Kljub krvoločnosti napadov skrajnežev poraz ni možnost."

Združeni narodi pa opozarjajo, da je zaradi ofenzive iz Južnega Vaziristana pobegnilo 155.000 civilistov, svarijo pa, da bi se to število lahko povečalo še za 100.000. Dostava humanitarne pomoči na sosednja območja je težavna, novinarji pa v Južni Vaziristan nimajo dostopa.

AI: Vojska se znaša nad plemeni
Oglasila se je tudi človekoljubna organizacija Amnesty International, ki je pakistansko vojsko obtožila, da "namenoma, skupinsko kaznuje civiliste, ki se želijo umakniti z območja spopadov, in jim preprečuje dostop do nekaterih glavnih cest".

Vojska namreč sumi, da Mehsudova plemena, ki se pogosto umikajo na oslih, med svojimi stvarmi skrivajo tudi talibanske borce. "Civilisti, med njimi so tudi ženske in otroci, so kaznovani le zato, ker pripadajo napačnemu plemenu," je dejal predstavnik AI-ja Sam Zarifi. "To bi lahko že sodilo pod skupinsko kaznovanje, ki pa je po mednarodnem pravu strogo prepovedano."