Pakistan je eno največjih kriznih žarišč na svetu. Foto: EPA
Pakistan je eno največjih kriznih žarišč na svetu. Foto: EPA
Južni Vaziristan
Spopadi med oblastmi in okoli 10.000 talibani so namočnejši v pokrajini Južni Vaziristanv bližini meje z Afganistanom. Foto: EPA

Skupina je najprej napadla stavbo preiskovalnega urada, nato pa so o streljanju poročali tudi iz dveh bližnjih policijskih akademij. Med napadom na urad je bilo ubitih najmanj sedem ljudi, napadalci pa so nekaj časa zadrževali tudi talce. "V bližini trupla smo našli granato in samomorilski jopič. Stavbo smo že pregledali, zaposleni so na varnem," je po dogodku dejal predstavnik policije. V uradu naj bi sicer delalo od 300 do 500 ljudi.

Spopadi še trajajo
Druga tarča napada je bila akademija, v katero so vstopili trije oboroženi neznanci. Spopadi med njimi in policijo so potekali kar nekaj časa kot tudi v policijskem vadbenem centru Bedia, v katerega so napadalci vrgli nekaj ročnih granat. Med prvim in tretjim napadom sta minili le dve uri.

O napadu na policijo so poročali tudi s severozahoda države. V kraju Kohat se je v policijsko nadzorno točko z avtomobilom, polnim razstreliva, zaletel samomorilski napadalec. V napadu je umrlo osem ljudi, 12 je bilo ranjenih.

Izredno krvav teden
Odgovornosti za napade ni prevzel še nihče, oblasti pa bodo verjetno s prstom pokazale na talibane, ki so pred časom zagrozili z napadi na varnostne sile, če se obstreljevanje njihovih položajev ne bo končalo.

V tem tednu je bilo v nemirni azijski državi v napadih ubitih najmanj sto ljudi.

Omenjeni napadi in stopnjevanje nasilja v zadnjem času so zatresli tudi pakistanski borzni trg, čeprav so podobnih dogodkov poslovneži že vajeni. "Trg je nekako že navajen na teroristične napade. Napadi na pomembne stavbe so sicer skrb vzbujajoči, a vlagatelji upajo, da bodo teroristom oblasti kmalu pristrigle peruti," je dejal Mohamed Sohail, vodja nekega varnostnega podjetja.