Afganistanska vojska je začela operacijo za rešitev talcev. Foto: Reuters
Afganistanska vojska je začela operacijo za rešitev talcev. Foto: Reuters
Korejski talci še živi

"Talci so živi," je povedal predstavnik afganistanske vlade, to pa so pozneje potrdili tudi talibani. Afganistanske oblasti so sporočile še, da se je vojaška operacija v afganistanski provinci Gazni za rešitev talcev začela, a informacije niso bile potrjene. Vojska naj bi z letal spuščala obvestila, da naj bodo prebivalci pripravljeni na evakuacijo, saj bodo začeli z operacijo reševanja talcev, britanska mreža BBC pa poroča tudi o silovitih spopadih med talibani in vojsko.

Zadnji rok, ki so ga afganistanski talibani, ki zadržujejo talce, postavili za izpolnitev zahtev v zameno za izpustitev talcev, je bil določen za 9.30 zjutraj, a talcev kljub temu niso pobili, novega roka pa niso določili. Kot je znano, zahtevajo izpustitev talibanskih zapornikov in odhod južnokorejskih sil iz Afganistana, usoda talcev pa še vedno ostaja negotova.

Dve talki hudo bolni
Že pred tem so talibani sporočili, da sta dve talki hudo bolni in bi lahko umrli. Južni Korejki naj bi bolehali za neznano boleznijo, za katero talibani nimajo zdravil, je sporočil njihov tiskovni predstavnik Mohamad Jusuf. Ahmad podrobnosti o bolezenskih znakih talk ni hotel razkriti, afganistanske oblasti pa njegovih trditev še niso potrdile. Talibani so sicer že prej opozorili, da je bolnih kar 17 ugrabljenih talcev.

Ban Ki Mun se je zavzel za talce
Afganistanske oblasti vztrajajo, da se ne bodo pustile izsiljevati, in zahtevajo brezpogojen izpust 21 talcev, med katerimi je 18 žensk. Za izpust talcev se je zavzel tudi generalni sekretar ZN-a Ban Ki Mun, ki je izrazil obžalovanje zaradi smrti obeh ugrabljenih Južnih Korejcev, in poudaril, da je zaskrbljen zaradi varnosti preostalih talcev, ki so prišli v Afganistan, da bi pomagali afganistanskemu ljudstvu in ne bi smeli biti del spora v državi.

V Seulu so pripravili množični mirovni protest, na katerem so zahtevali izpustitev talcev in sodelovanje ZDA pri reševanju krize.

Korejski talci še živi