Foto:
Foto:

Poleg parlamentarnih volitev bodo na isti dan tudi volitve v pokrajinske skupščine. Parlamentarne volitve so do zdaj že večkrat prestavili, saj bi jih morali izvesti že istočasno s predsedniškimi volitvami, ki so potekale lanskega oktobra in na katerih je zmagal dotedanji prehodni predsednik Hamid Karzaj.

Ta je med pogovorom z ameriško zunanjo ministrico Condoleezzo Rice povedal, da bo spoštoval odločitev volilne komisije, ne glede na to, kateri datum bo izbrala. Karzaj ni član nobene politične stranke, člani njegovega kabineta pa bodo morali dobiti podporo parlamenta, če bodo želeli obdržati položaj.

10,5 milijona volilnih upravičencev
Na prestavljanje datuma volitev so poleg varnostnih vprašanj vplivala tudi tehnična, saj so volilni imeniki nepopolni, težave pa so nastopile tudi pri določanju meja volilnih okolišev. Na volitvah bo lahko sodelovalo 10,5 milijona volivcev, ki bodo odločali o razdelitvi 249-članskega spodnjega doma parlamenta, t. i. volesi džirge.

180.000 ljudi
Volitve bodo izredno težavne s stališča varnostnega vprašanja, saj bodo morale oblasti zagotoviti učinkovit sistem varovanja pred morebitnimi napadi talibanov. Volilna komisija je države donatorke prosila za 148 milijonov dolarjev sredstev, pričakujejo pa, da bodo za pripravo volitev potrebovali 8.000 ljudi, na volilni dan pa kar 180.000.