Ta bo nadomestila Marijo Gabriel, ki je odstopila maja, potem ko je od bolgarskega predsednika prejela mandat za sestavo nove bolgarske vlade.

"Včeraj sem opravila razgovor s kandidatoma, ki ju je za položaj komisarja predlagala bolgarska vlada, Danielom Lorerjem in Iliano Ivanovo. Oba kandidata sta pokazala veliko predanost Evropski uniji in delu komisarja. Imata tudi ustrezne izkušnje za to delovno mesto," je sporočila von der Leyen.

Po opravljenih pogovorih pa se je odločila, da bo Svetu EU-ja in Evropskemu parlamentu predlagala imenovanje Ivanove na položaj komisarke. Ta bo odgovorna za področje inovacij, raziskav, kulture, izobraževanja in mladine.

Von der Leyen je ob tem poudarila izkušnje Ivanove na področju EU-ja. Od leta 2013 je članica Evropskega računskega sodišča, med letoma 2009 in 2012 pa je bila poslanka Evropskega parlamenta in podpredsednica odbora za proračunski nadzor.

"Njene izkušnje bodo ključnega pomena pri nadaljnjem izvajanju raziskovalnega programa EU-ja, Obzorje Evropa," je dejala von der Leyen, ki je prepričana, da bo Ivanova med drugim pripomogla k izboljšanju učinkovitosti porabe sredstev EU-ja za raziskave.

Ivanova bo na položaju bolgarske evropske komisarke nadomestila Marijo Gabriel, ki je maja s položaja odstopila in od bolgarskega predsednika Rumena Radeva prejela mandat za sestavo bolgarske vlade. Novo vlado je parlament potrdil 6. junija. V skladu s koalicijskim dogovorom pa bo vlada delovala po načelu rotacije, in sicer 18 mesecev.

Najprej bo funkcijo premierja devet mesecev opravljal Nikolaj Denkov iz stranke Nadaljujmo spremembe. V tem času bo Gabriel iz vrst GERB-SDS opravljala funkcijo podpredsednice vlade in zunanje ministrice, po devetih mesecih pa bo nato sama prevzela premierski položaj.