Namesto Fidela Castra bo vrhunsko srečanje neuvršečnih vodil njegov brat Raul, ki je začasno prevzel vodenje Kube. Foto: EPA
Namesto Fidela Castra bo vrhunsko srečanje neuvršečnih vodil njegov brat Raul, ki je začasno prevzel vodenje Kube. Foto: EPA
Robert Mugabe, Aleksander Lukašenko in Hugo Chavez pred skupnim fotografiranjem
Zimbabvejski, beloruski in venezuelski samodržec so si vzeli čas tudi za sproščen pogovor. Foto: Reuters
Prisrčen objem libanonskega in iranskega voditelja
Na vrhu naj bi obsodili izraelsko agresijo na Libanon. Foto: Reuters

V Havani so se zbrali predstavniki 116 držav članic gibanja, med katerimi so ostri nasprotniki ZDA, kot so Iran, Venezuela, Severna Koreja in Belorusija, vendar pa tudi tesni zavezniki, kot so Indija, Pakistan in Filipini. Na vrhu bodo razpravljali o podpori iranskemu jedrskemu programu in o obsodbi nedavne izraelske vojaške ofenzive v Libanonu. Ob robu srečanja se bosta v soboto srečala indijski premier Manmohan Singh in pakistanski predsednik Pervez Mušaraf, ki bosta govorila o razmerah v Kašmirju.

Castro mora počivati
Kljub namigovanjem in ugibanjem med udeleženci, ali se bo Castro pojavil na srečanju, pa je kubanski zunanji minister to možnost zavrnil. Castra kljub okrevanju ne bo na vrh, saj so mu zdravniki svetovali počitek. Zasebno je sicer sprejel venezuelskega voditelja Huga Chaveza in generalnega sekretarja Kofija Annana, ki je se tudi udeležuje zasedanja.

Venezuela lobira na vrhu
Chavez je svoj govor izrabil za recitiranje poezije in za stresanje šal z Raulom Castrom. Fidela Castra je Chavez označil za primer uporništva in dostojanstva pri nenehni agresiji, ki prihaja s severa. Venezuela je srečanje uporabila tudi za lobiranje pri potegovanju za mesto nestalne članice v Varnostnemu svetu ZN-a. Pri tem ima podporo Arabske lige, številnih afriških držav, Rusije in Kitajske, sooča pa se z velikim nasprotovanjem ZDA. Po besedah Chaveza to ne bo lahko, vendar je Venezuela s tako veliko podporo že moralna zmagovalka.

Neuvrščeni potrebujejo oživitev
Iranski predsednik Mahmud Ahmadinedžad je v svojem govoru hvalil izjemno vlogo Kube pri uveljavljanju vrednot gibanja neuvrščenih kot sta prizadevanje za svobodo in boj proti imperializmu. Po besedah Ahmadinedžada neuvrščeni zdaj bolj kot kadar koli potrebujejo oživitev.

Predsednik južnoafriške republike Thabo Mbeki je v govoru pozval k reformi Varnostnega sveta. Dejal je, da so ljudje z juga izrazili močno poporo reformi VS-a, da bi bil ta močnejši in učinkovitejši ter bi bolje predstavljal Združene narode.

Tudi Slovenija na vrhu
Na vrhu v Havani je tudi predstavnik slovenskega zunanjega ministrstva Mitja Drobnič. Slovenija ima namreč v gibanju status opazovalke, Drobnič pa se vrha udeležuje predvsem zaradi navezave diplomatskih stikov, ker jih s številnimi državami članicami neuvrščenih še nima. Prisotnost Slovenije je pomembna tudi zaradi prihajajočega predsedovanja Evropski uniji v prvi polovici leta 2008.