Koizumi se je opravičil za pretekla dejanja Japonske. Foto: epa
Koizumi se je opravičil za pretekla dejanja Japonske. Foto: epa
Kitajski premier Hu Džintao
Hu Džintao še razmišlja, ali se bo srečal z japonskim premierjem. Foto: epa
Državniki v Džakarti
Državniki okoli stotih držav v Džakarti razpravljajo o poglobljenem sodelovanju med Afriko in Azijo. Foto: epa
Generalni sekretar ZN-a Kofi Annan (levo) in indonezijski predsednik Susilo Bambang.
Kofi Annan je na vrhu pozval države udeleženke, naj podprejo njegovo reformo ZN-a. Foto: epa

Japonska je v kolonialni preteklosti in agresiji storila nepopisno škodo in povzročila trpljenje ljudem v mnogih državah, še posebej azijskim narodom, je dejal v govoru zbranim voditeljem.

"Japonska se odkrito sooča z zgodovinskimi dejstvi v duhu ponižnosti", je dejal Koizumi in dodal, da ima njegova država vedno v mislih "občutke globokega obžalovanja in odkritega opravičila."

Z opravičilom želi Japonska umiriti napete odnose s Kitajsko, ki so se močno poslabšali po najnovejši interpretaciji zgodovine v japonskih učbenikih. V njih država agresijo nad Kitajsko v 30. letih 20. stoletja označuje le kot incident.

Koizumi naj bi se v okviru vrha v soboto sešel tudi s kitajskim predsednikom Hu Džintaom in skušal zgladiti spor, ki se je zaostril z množičnimi kitajskimi demonstracijami in razbijanjem japonskega premoženja na Kitajskem.

Kitajska stran srečanja še ni hotelo potrditi.

Kitajska za miren dialog
Kitajski premier Hu Džintao je v govoru zbranim na konferenci poudaril, da si želi njegova država spor rešiti na miren način. "Namera kitajske zunanje politike je ohraniti svetovni mir in prispevati k skupnemu razvoju," je dejal, ne da bi pri tem izrecno omenil Japonsko.

K umiritvi razmer bo verjetno prispevala tudi odločitev Kitajske o prepovedi spletnih strani, ki pozivajo k protijaponskim demonstracijam ob 1. in 4. maju.

Obisk Jasukunija ponovno razburja
Kljub temu pa je Kitajsko ponovno razburilo 80 japonskih poslancev, ki je v Tokiu obiskalo sporno svetišče Jasukuni. Tam so pokopani japonski vojaki, padli med 2. svetovno vojno, med njimi tudi vojni zločinci.

Uradni Peking je že izrazil veliko nezadovoljstvo nad takšnim početjem japonskih poslancev, saj so ti s tem dejanjem tvegali nove negativne odzive kitajske javnosti.

Srečanje obeh Korej
Na najvišji ravni po petih letih so ob robu konference potekali tudi pogovori predstavnikov Severne in Južne Koreje. Južnokorejski zunanji minister Li Hae Čan se je deset minut pogovarjal s severnokorejskim predsednikom parlamenta Kim Jong Namom. Govorila sta o regionalnih vprašanjih, vendar pa sta se izognila vprašanju o jedrskem programu Severne Koreje.

Spodbuda za afriško-azijsko sodelovanje
Vrh v Džakarti, ki bo potekal do ponedeljka, naj bi bil eno največjih srečanj te vrste v zadnjem stoletju, saj na njih sodelujejo predstavniki okoli sto držav, med njimi okoli 50 voditeljev posameznih držav.

Voditelji treh četrtin svetovnega prebivalstva so se strinjali, da je treba spodbuditi sodelovanje med afriškimi, azijskimi in drugimi državami južne poloble v času, ko vse pestijo iste težave.

Generalni sekretar ZN-a Kofi Annan je zbrane državnike pozval, naj pokažejo pogum in in septembra podprejo njegovo reformo Združenih narodov.

Poudaril je, da je treba mednarodno soglasje doseči zlasti glede razvoja varnosti in varovanja človekovih pravic.

50. letnica konference v Bandungu
Konferenca poteka ob 50. obletnici zgodovinskega srečanja voditeljev 24 držav Azije in Afrike v mestu Bandung na zahodu indonezijskega otoka Java.

Konferenca v Bandungu leta 1955 je spodbudila nastanek gibanja neuvrščenih držav.