Večmesečni protesti so ohromili državo na južnem robu arabskega polotoka. Foto: EPA
Večmesečni protesti so ohromili državo na južnem robu arabskega polotoka. Foto: EPA

Po pričevanju očividcev so varnostne sile z granatami in ostrostrelskimi puškami napadle protestnike na "Trgu sprememb", ki je v zadnjih osmih mesecih postalo središče protestov proti dolgoletnemu predsedniku Salehu.

Več sto ljudi je zbežalo s trga, ko so v noči s petka na soboto varnostne sile začele napad, v katerem so sodelovali tudi oklepniki. V spoapdih je bilo ranjenih okoli 170 ljudi.

Državljanska vojna vse bližje
Saleh se je v Jemen vrnil v petek, potem ko je tri mesece preživel na zdravljenju v sosednji Savdski Arabiji, kamor se je zatekel po julijskem poskusu atentata, v katerem je dobil hude opekline. Ob vrnitvi je dejal, da si po več dnevih spopadov v Sani želi premirja, a njegovi nasprotniki opozarjajo, da bo njegova vrnitev prinesla le še več prelivanja krvi v najrevnejši arabski državi.

Kljub njegovi odsotnosti in množičnim protestom, ki so se v duhu "arabske pomladi" začeli že januarja, ima Saleh še vedno dovolj podpore znotraj vojske in med nekaterimi plemeni, zaradi česar se številni bojijo, da je Jemen na robu državljanske vojne.

V petek so ZDA pozvale Saleha, sicer njihovega zaveznika v vojni proti terorizmu, naj preda oblast in poskrbi za izvedbo predsedniških volitev še pred koncem leta. Saleh je na oblasti že 33 let in se kljub dolgoletni vladavini ne želi odpovedati oblasti, čeprav je pod pritiskom protestov privolil, da ne bo več kandidiral za predsednika, kar pa ni zadovoljilo njegovih nasprotnikov.