Varnostni svet bo poskušal presekati gordijski vozel z imenom Kosovo. Foto: EPA
Varnostni svet bo poskušal presekati gordijski vozel z imenom Kosovo. Foto: EPA
Bodo kosovski Albanci le dosegli neodvisnost Kosova? Foto: EPA

VS je svojo odločitev sporočil v skupni izjavi, ki jo je podprlo vseh 15 članic.

Sklep VS-a temelji na poročilu posebnega odposlanca ZN-a, ki je zapisal, da pokrajina še ne izpolnjuje vseh zahtevanih standardov, vendar pa bi se morala po njegovem mnenju kljub temu pogajanja začeti čim prej.

Odposlanec ZN-a za Kosovo Kai Eide je v nastopu pred VS-om dejal, da bodo imeli od razjasnitve prihodnosti Kosova korist vsi. Zapisal je, da je čakanje na pravšnji trenutek nesmiselno, saj takega trenutka ne bo nikoli. VS datuma za začetek pogajanj ni določil, to pa naj bi ZN storil kasneje.

Pred VS-om je nastopil tudi srbski premier Vojislav Koštunica, ki je menil, da bi morali pogovori o prihodnjem statusu Kosova potekati kot o pokrajini znotraj mednarodno priznane države SČG.

Države članice Varnostnega sveta naj bi za posrednika pri pogajanjih imenovale nekdanjega finskega predsednika Marttija Ahtisaarija. Usklajevanje bo težko, saj kosovski Albanci želijo neodvisnost, Srbi pa vztrajajo, da je pokrajina del SČG-ja in nasprotujejo neodvisnosti pokrajine.

Türk: Razprava pomeni križišče
Nekdanji pomočnik generalnega sekretarja ZN-a Kofija Annana Danilo Türk je ocenil razpravo v VS-u za neke vrste križišče, saj bodo od zdaj sledila le še pogajanja o statusu pokrajine. Ahtisaari je po njegovem mnenju dovolj sposoben diplomat, ki bo uspel doseči skupno rešitev, ki bo zadovoljila obe strani.