V nepremičninskih agencijah trdijo, da je veliko Rusov zainteresiranih tako za nakup kot za najem nepremičnin. Medtem ko je za nekatere nakup nepremičnine v Španiji le odlična priložnost, da brez vizuma potujejo po Evropi, so med kupci tudi takšni, ki se nameravajo v Španijo preseliti. Foto: Reuters
V nepremičninskih agencijah trdijo, da je veliko Rusov zainteresiranih tako za nakup kot za najem nepremičnin. Medtem ko je za nekatere nakup nepremičnine v Španiji le odlična priložnost, da brez vizuma potujejo po Evropi, so med kupci tudi takšni, ki se nameravajo v Španijo preseliti. Foto: Reuters

Kupci iz Kitajske, Rusije in z Bližnjega vzhoda, ki v Španiji in na Portugalskem kupijo nepremičnino v vrednosti najmanj 500.000 evrov, prejmejo tudi dovoljenje za potovanje po ozemlju schengna.

Na Pirenejskem polotoku je okoli tri milijone praznih nepremičnin, ki samevajo vse od propada nepremičninskega trga leta 2008. Portugalska vlada je v letu dni, odkar obstaja omenjeni program zlatih vizumov, izdala več kot 318 dovoljenj, kar je državi prineslo za 200 milijonov evrov naložb. Po pričakovanjih se bo znesek do konca letošnjega leta povišal še za 100 milijonov evrov.

Povpraševanja je vedno več
"To je ena izmed velikih prednosti Portugalske," meni 33-letni kitajski poslovnež Edward Hu, ki je v nekoč izjemno priljubljenem počitniškem kraju na Portugalskem v bližini Algarve kupil nepremičnino.

"Povpraševanj po programu zlatih vizumov je vedno več in tudi dejanskih izvedenih poslov je vedno več," je priznala nepremičninska agentka Maria Ampis.

Do 35 odstotkov nižje cene
V Španiji, kjer nepremičninski krč tako kot na Portugalskem ni popustil vse od leta 2008, so se cene nepremičnin znižale za do 35 odstotkov. Prav zato se je država odločila, da bo svojim kupcem nepremičnin ponudila zlate vizume.

"Povprašujejo predvsem po nepremičninah v Barceloni, kjer je živo mestno dogajanje, in v počitniških krajih, kot je Marbella. Obetajoče je tudi to, da kar nekaj kupcev porabi več od zahtevanega minimuma," priznava nepremičninski agent Christian de Meillac.

Podobnega marketinškega prijema so se lotili tudi v Grčiji, kjer zlati vizum ponujajo že za nakup nepremičnine v vrednosti 250.000 evrov, in na Malti, kjer je meja pri 650.000 evrih.

Tarča: Rusi in Kitajci
Kupci iz Kitajske, Rusije in z Bližnjega vzhoda, ki v omenjenih državah kupijo nepremičnino v vrednosti najmanj 500.000 evrov, tako dobijo tudi dovoljenje za neomejeno gibanje po območju schengna. Na Kitajskem in v Rusiji oglašujejo nepremičnini v razponu od 80.000 evrov za stanovanje do 15 milijonov evrov za vile.

"Španci so zelo zainteresirani za prodajo nepremičnin Kitajcem. Pravzaprav so v tem trenutku pripravljeni prodati komur koli," je dejala Araceli Morales, ki za podjetje Vender a Chinos (Prodaj Kitajcem) prevaja oglase.

V portugalskem turističnem naselju Pine Cliffs Resort v Algarvi se gibljejo cene od 780.000 evrov za stanovanje do 4,5 milijona evrov za luksuzne vile.

Le en obisk letno
Gospod Hu namerava Portugalsko obiskati enkrat na leto za dva tedna, tudi sicer pa namerava začeti poslovati v Evropi. Na Portugalskem morajo sicer vlagatelji v nepremičnine preživeti najmanj sedem dni na leto, v Španiji je obisk omejen na le enega letno.

Upokojenci oproščeni plačila davka
A Portugalska ima v svojem rokavu še eno skrito karto - plačila davka so oproščeni vsi tisti upokojenci, ki imajo namen živeti na Portugalskem in dobivajo pokojnino v tujini. "To pomeni, da upokojenci ne bodo obdavčeni ne v svoji državi ne tukaj, kar je velik plus," pravi Luis Filipe Sousa iz svetovalnega podjetja.

Portugalska je letos sprejela novo davčno zakonodajo, ki predvideva 20-odstotno obdavčitev nepremičnin za tujce, ki na Portugalskem živijo najmanj deset let. Na takšen način je svoje bivališče na Portugalskem prijavilo več kot tisoč ljudi, med njimi je večina upokojencev iz skandinavskih držav, Francije, Nemčije in Velike Britanije.

Podoben zakon, t. i. Bechamov zakon, imajo tudi v Španiji.