Vučić je pojasnil, da je BiH za prvi obisk v tujini izbral zaradi pomena odnosov med državama. Foto: Reuters
Vučić je pojasnil, da je BiH za prvi obisk v tujini izbral zaradi pomena odnosov med državama. Foto: Reuters
Sarajevo
Med obiskom v Sarajevu se je Vučić ustavil tudi v katedrali Srca Jezusovega. Foto: Reuters

Vučić si je BiH izbral za prvi obisk v tujini od nastopa položaja konec aprila. Po njegovih besedah je nastopil čas za zaupanje in sodelovanje med sosednjima državama.

Po pogovorih s predsedujočim svetu ministrov BiH-a Vjekoslavom Bevando je dejal, da sta Srbija in BiH najpomembnejša partnerja. Oba premierja sta soglašala, da morajo biti odnosi med državama pošteni in čisti ob medsebojnem spoštovanju in upoštevanju. "S srbske strani to imate," je dejal Vučić.

Srbski premier je poudaril, da je v Sarajevo prišel kot prijatelj, ki "spoštuje ozemeljsko celovitost BiH-a, spoštuje Republiko srbsko in Daytonski sporazum" in ki si želi zaupanje in boljše odnose.

"Pričakujem, da si to želi tudi BiH. Ne more biti veliko ljubezni, morata pa obstajati spoštovanje in upoštevanje," je prepričan.

Srbski interes za BiH je ponazoril s stalno rastjo trgovinske menjave med državama, pri čemer je napovedal skorajšnji Preventov nakup livarne v Prijepolju, medtem ko od BiH-a pričakuje odpravo "diskriminatornih norm" za uvoz alkoholnih pijač, vina in rezanega tobaka.

S tem je mislil na trošarine, ki jih je BiH uvedel za te izdelke iz Srbije. Vučić je še spomnil, da je Srbija od leta 2012 v BiH vložila 842 milijonov evrov.

Vučić se ne bo ukvarjal s preteklostjo
Mediji v BiH-u so se z zadržanostjo odzvali na napoved njegovega obiska in pri tem spomnili na Vučićeva stališča med vojno, med drugim na njegovo pozivanje k pobijanju muslimanov.

Opozorili so tudi, da je bil z uradne strani njegove Srbske napredne stranke (SNS) šele pred kratkim umaknjen programski dokument, v katerem je dopuščena možnost združitve Srbije in Republike srbske.

Na novinarska vprašanja, kdo je pravi Aleksandar Vučić - ta, ki zdaj govori v prid sodelovanja, ali tisti, ki je bil tesen sodelavec Vojislava Šešlja - je odgovoril, da je srbski premier, ki je ponosen na svojo državo, a spoštuje BiH. Dodal je, da bi se tudi on lahko ukvarjal s preteklostjo mnogih v BiH-u, da pa tega ne namerava početi.