Kot v drugih vzhodnoevropskih državah je tudi na Madžarskem v zadnjem času opaziti vzpon neonacističnih gibanj. Foto: EPA
Kot v drugih vzhodnoevropskih državah je tudi na Madžarskem v zadnjem času opaziti vzpon neonacističnih gibanj. Foto: EPA

Vladajoči socialisti so predlagali ustavne spremembe, v skladu s katerimi bi bilo zanikanje holokavsta in javno spodbujanje k rasni sovražnosti nezakonito. Medtem ko se naša vzhodna soseda spoprijema s hudimi posledicami gospodarske krize, je namreč zaznati vzpon provokativnih nacističnih manifestacij.

Zadnja izmed takih provokacij se je zgodila na dan spomina na holokavst sredi aprila, ko je nekaj madžarskih neonacističnih skupin organiziralo shod na gradu v Budimpešti, zadnjem oporišču nemško-madžarske vojske, ki je prestolnico branila pred sovjetsko vojsko ob koncu druge svetovne vojne.

Na shodu o "mitu holokavsta"
Med udeleženci shoda je bila tudi uniformirana skupina prepovedane Madžarske garde, ki je bila ustanovljena po vzoru pripadnikov nacionalsocialističnega režima na Madžarskem, odgovornih za poboje na tisočih Judov. Na shodu je bilo slišati besede, da je holokavst mit.

Zaradi nevarnega hujskanja je madžarski notranji minister Tibor Draskovics predlagal spremembo ustave, v katero bi zapisali, da je prepovedana vsaka rasistična propaganda, ki spodbuja sovraštvo do katere koli etnične ali verske manjšine.

Zanikanje holokavsta je za zdaj v neposredni ali posredni obliki nezakonito v 13 državah: Avstriji, Belgiji, na Češkem, v Franciji, Nemčiji, Izraelu, Liechtensteinu, Litvi, Luksemburgu, na Poljskem, Portugalskem, v Romuniji in Švici.

G. V.