Thorning-Schmidtova je Rasmussena napadala prtedvsem zaradi neuspešnega vzpodbujanja gospodarske rasti in primanjkljaja v državni blagajni. Foto: EPA
Thorning-Schmidtova je Rasmussena napadala prtedvsem zaradi neuspešnega vzpodbujanja gospodarske rasti in primanjkljaja v državni blagajni. Foto: EPA
Danci izbirajo nov parlament

"Rdeči blok" pod vodstvom socialnih demokratov naj bi dobil sedem poslanskih mest več od zdajšnje desnosredinske vladne koalicije. Če se bodo izidi vzporednih volitev izkazali za točne, bo Danska dobila svojo prvo predsednico vlade. To naj bi postala voditeljica socialnih demokratov Helle Torning-Schmidt.

Rasmussen je na položaju od leta 2009
Glede na izide vzporednih volitev televizije DR naj bi levosredinski blok v novem sklicu 179-članskega parlamenta v Köbenhavnu imel 91 poslanskih sedežev, desnosredinska koalicija zdajšnjega premierja Larsa Lokkeja Rasmussena pa 84. Televizija TV2 pa napoveduje razliko 93 poslanskih mandatov levice proti 86 sedežem desnice.

Rasmussen je na položaju od leta 2009, ko je nasledil predhodnika Andersa Fogha Ramussena, ki je bil imenovan za generalnega sekretarja zveze Nato. V svojem mandatu je vodil manjšinsko vlado njegove liberalne stranke Venstre in Konservativne ljudske stranke. V parlamentu pa je vlado načeloma podpirala nacionalistična Danska ljudska stranka (DF).

Gospodarska kriza glavna tema predvolilnega boja
Desno-sredinski "modri blok", ki je bil na oblasti deset let, je bil v predvolilni kampanji pod udarom kritik zaradi najhujše gospodarske krize po 2. svetovni vojni. Thorning-Schmidtova je Rasmussena napadala predvsem zaradi neuspešnega spodbujanja gospodarske rasti in primanjkljaja v državni blagajni.

"Lahko se poslovimo od 10 let trajajoče meščanske vladavine, ki je zastala, ter si zagotovimo novo vlado in novo večino," je Thorning-Schmidtova dejala, še preden so bili znani izidi vzporednih volitev.

Danci izbirajo nov parlament