Ameriška ustava predpisuje, da izvoljeni kandidat postane predsednik v trenutku, ko priseže. Foto: EPA
Ameriška ustava predpisuje, da izvoljeni kandidat postane predsednik v trenutku, ko priseže. Foto: EPA
Michelle in Barack Obama
V Belo hišo prihaja prvi afroameriški par. Foto: EPA

Po mnenju mnogih bo prisega pritegnila na milijone ljudi, saj prošnje za 250.000 vstopnic, ki jih bodo podelili, prihajajo z vseh strani. Pristojni kongresni odbor, ki organizira prireditev, je sporočil, da bo tokrat slovesnost posvečena spominu 200-letnice rojstva 16. ameriškega predsednika Abrahama Lincolna, zagrizenega borca proti suženjstvu.

Veliko zanimanje Američanov za udeležbo na prisegi niti ni presenečenje, saj so že v sredo, ko je bil znan izid predsedniških volitev, ulice več ameriških mest preplavili privrženci Baracka Obame, ki so slavili njegovo zmago.

Prisegam ali potrjujem
"Slovesno prisegam, da bom zvesto vodil pisarno predsednika Združenih držav Amerike in bom po svojih najboljših močeh varoval, ščitil in branil Ustavo Združenih držav," se glasijo besede, ki jih ob prisegi izreče ameriški predsednik. Tako rekoč vsi predsedniki so se med prisego odloči za besedo prisegam, predsednik Franklin Pierce je edini, ki se je odločil za potrjujem.

Številne zabave ob prisegi
Novemu predsedniku na čast bodo v Washingtonu priredili parado od Kapitola do Bele hiše, po tradiciji, ki traja od prisege prvega ameriškega predsednika Georgea Washingtona, pa bodo v prestolnici priredili številne inavguracijske zabave.

Inavguracijske zabave po navadi trajajo deset dni, pet dni pred samo slovesnostjo in pet dni po njej. Leta 1973, ob drugi prisegi Richarda Nixona, so dva dni po prisegi proslave končali v znak spoštovanja do preminulega nekdanjega predsednika Lyndona Johnsona. Dan, ko priseže novi predsednik, je državni praznik.

M. R.