Predstavitev izsledkov skupne preiskave. Foto: Reuters
Predstavitev izsledkov skupne preiskave. Foto: Reuters

Kot je na predstavitvi izsledkov skupne preiskave WHO-ja in Kitajske še dejal Embarek, ekipa strokovnjakov ni našla dokazov večjih izbruhov, ki bi jih lahko povezali s covidom-19, pred decembrom 2019 ne v Vuhanu ne drugje, je pa našla dokaze večjega širjenja zunaj tržnice Huanan v decembru 2019. Po besedah vodje preiskave je preiskava v Vuhanu sicer razkrila nove informacije, a ni prinesla velikega preobrata v pogledu na izbruh virusa. Ob tem je še poudaril, da vmesnega živalskega prenašalca za virus še ni mogoče natančno določiti.

Ob tem je zavrnil domnevo, da bi šlo pri širjenju virusa za to, da je virus ušel iz laboratorija, glede domneve, da se virus širi prek dobave zmrznjene hrane, pa je dejal, da je možna.

Strokovnjaki priporočajo analizo novega materiala, tudi vzorcev v banki krvi.

Kot je dejal profesor Liang Vanian, vodja skupine za covid-19 na kitajski komisiji za javno zdravje, bi virus SARS-CoV-2 lahko izviral iz živalskega prenosa, pri čemer ni jasno, s katere živali bi se lahko prenesel. Mogoče je, da so to netopirji ali pangolini, a vzorci virusa pri teh živalih niso identični SARS-CoV-2, je pojasnil. Kot je pozval, se mora raziskovanje osredotočiti na to, kako se je virus prenašal med živalmi, preden se je prenesel na ljudi. Dejal je tudi, da je mogoče, da so bili neprijavljeni primeri kroženja koronavirusa v drugih regijah še pred izbruhom v Vuhanu.

WHO na Kitajskem ni odkril izvora virusa

Preiskava je stekla pretekli teden

Strokovnjaki WHO-ja so na Kitajsko prispeli sredi januarja. Po koncu obvezne 14-dneve hotelske karantene pretekli teden so doslej obiskali številne kitajske kraje, ki jih povezujejo z izvorom pandemije, vključno s tržnico morske hrane, kjer so zaznali prve primere bolezni covid-19.

Kot je prejšnji teden dejal Embarek, so se pogovarjali tudi o teoriji, da naj bi novi koronavirus ušel iz kitajskega laboratorija, ki so ga obiskali preteklo sredo.