Je Julien Assange na poti do prestižne nagrade? Foto: EPA
Je Julien Assange na poti do prestižne nagrade? Foto: EPA

"WikiLeaks je dal enega najpomembnejših prispevkov k svobodi govora in transparentnosti v tem stoletju," je svoj predlog pojasnil Valen.

Valen je omenil vlogo WikiLeaksa pri razkritju bogastva strmoglavljenega tunizijskega predsednika Zineja El Abidina Ben Alija in njegove družine, kar je še podžgalo protestnike, ki so ga nato izgnali iz države.

Član socialistične leve stranke, ki je del vladajoče rdeče-zelene koalicije, je opozoril tudi na objavo dokumentov, povezanih s korupcijo v vladah in družbah kot tudi z "nezakonitim nadzorom, vojnimi zločini in mučenjem, za katere so odgovorne številne države".

Nobelov odbor predlagateljem nominacij svetuje, naj ne razkrijejo vnaprej svojih predlogov. Tega jim nihče ne prepoveduje, zato se pred razglasitvijo zmagovalca pojavljajo številna ugibanja o mogočih dobitnikih prestižne nagrade.

Rok za oddajo nominacij se je iztekel v torek, Nobelov odbor pa srečnega dobitnika razglasi oktobra. Lani je nagrado deset milijonov švedskih kron (1,1 milijona evrov) prejel zaprti kitajski oporečnik Lu Šjaobo, ki ni mogel priti na podelitev.