Razjarjena množica v Afganistanu je zažgala nizozemsko zastavo. Zveza Nato se boji, da je zaradi filma ogrožena varnost njenih enot v Afganistanu, med njimi še posebej 1.650 nizozemskih vojakov. Foto: EPA
Razjarjena množica v Afganistanu je zažgala nizozemsko zastavo. Zveza Nato se boji, da je zaradi filma ogrožena varnost njenih enot v Afganistanu, med njimi še posebej 1.650 nizozemskih vojakov. Foto: EPA
Geert Wilders
Potem ko mu spornega filma ni uspelo objaviti na televiziji, ga je Geert Wilders, desničarski nizozemski poslanec, objavil na spletu. Foto: EPA
Odzivi na nizozemski film o islamu

16-minutni film, ki prikazuje Wildersovo videnje islama in Korana, je namenjen le netenju sovraštva, je poudarilo slovensko predsedstvo EU-ja, enakega menja pa je tudi Evropska komisija. Predsednik nizozemske vlade Jan Peter Balkenende je objavo filma na spletni strani obsodil in dodal, da zavrača enačenje islama z nasiljem, kot to počne Wilders v svojem filmu. "Muslimani, kristjani in ljudje drugih prepričanj lahko živijo skupaj v miru. Problem ni vera, temveč zloraba vere za sejanje sovraštva in nestrpnosti," je objavo filma, ki "ne služi ničemur razen žaljenju", obžaloval nizozemski premier.

Slovenija poziva k strpnosti in spoštovanju
Balkenendeja skrbijo (negativni) občutki, ki jih film zbuja v mislimanskem svetu, in poziva k skupnemu reševanju težav. Slovenija zagovarja svobodo govora, ki je del evropskih vrednot in tradicije, a meni, da ga je treba uveljaviti v duhu spoštovanja verskih in drugih prepričanj ter poziva k medsebojni strpnosti in spoštovanju.

Film spodbuja sovraštvo in nasilje
Kritiki filma se je pridružil generalni sekretar ZN-a Ban Ki Mun in ga označil za "žaljivo protiislamskega". Dodal je, da ni nobenega opravičila za "sovražni govor ali spodbujanje nasilja".

Na objavo filma se je odzval tudi slovenski zunaji minister Dimitrij Rupel, ki se je o njem pogovarjal s svojim nizozemskim kolegom Maximom Verhagenom. Sogovornika sta se strinjala, da je treba spoštovati tako svobodo izražanja kot verske občutke in raznolikort kultur.

Oster odziv islamskih držav
Veliko bolj ostro so se na film Fitna odzvali v muslimanskem svetu. Iran je posvaril pred posledicami "tako provokativnega dejanja" in film označil za "žaljiv in protiislamski" in za znak "globokega antagonizma" nekaterih zahodnih držav do islama in muslimanov. Pakistan je na zagovor poklical nizozemskega veleposlanika in se pri njemu pritožil zaradi "klevetaškega fillma, ki je globoko užalil čustva muslimanov po svetu". V Karačiju je okoli 40 protestnikov vzklikalo "smrt avtorju filma". Indonezijsko zunanje minstrstvo - Indonezija je nekdanja nizozemska kolonija in največja muslimanska država po številu prebivalstva - je produkcijo filma označilo za "neodgovorno ravnanje, storjeno pod pretezo svobode tiska." Z ambasade Savdske Arabije v Haagu je prišlo opozorilo, da je film izzivalen ter poln napak in nepravih trditev, ki bi lahko vodile k sovraštvu do muslimanov.

Pozivi k "odgovornemu odgovoru"
K mirnosti in odgovornosti po objavi filma so muslimane po svetu pozvali muslimanski vodje na Nizozemskem. "Napad na Nizozemsko je napad na nas. /.../ Poznamo tega človeka (Wildersa, op. a.). Najboljši odgovor je odgovor na odgovoren način," je povedal vodja nizozemskega maroškega narodnega sveta Mohamed Rabbae. Na Nizozemskem, ki ima okoli 16 milijonov prebivalcev, živi milijon muslimanov.

Večina ne verjame prikazanemu v filmu
Anketa, ki so jo izvedli na Nizozemskem, je pokazala, da le 12 odstotkov vprašanih meni, da film točno predstavlja islam, 43 odstotkv pa jih je menilo, da islam dolgoročno predstavlja resno grožnjo Nizozemski.

T. V.

Odzivi na nizozemski film o islamu