Razmere v Hondurasu so še naprej napete. Foto: EPA
Razmere v Hondurasu so še naprej napete. Foto: EPA

Zelayo so z državnim udarom strmoglavili konec junija in od takrat se iz izgnanstva trudi vrniti v domovino. To mu je uspelo v ponedeljek, ko se je po poti prek gora prebil do prestolnice Tegucigalpa in se zatekel na brazilsko veleposlaništvo. V okolici veleposlaništva so kmalu zatem izbruhnili nemiri, ko je morala policija s solzivcem razgnati nekaj tisoč privržencev odstavljenega predsednika.

Trenutno je brazilsko veleposlaništvo popolnoma obkoljeno s pripadniki varnostnih sil. Oblasti so veleposlaništvu, ki je v središču prestolnice, prekinile dobavo elektrike in vode ter telefonske zveze. Poleg tega so zaprta letališča, v veljavi je tudi policijska ura.

Dialog pod pogoji
Micheletti, ki je vodenje te srednjeameriške države začasno prevzel po državnem udaru, je tokrat prvič izrazil pripravljenost na neposredne pogovore z Zelayo, a pod pogojem, da ta privoli v izvedbo predsedniških volitev konec novembra. Za ponujeni dialog naj bi se začasni predsednik odločil zaradi naraščajočih napetosti, ki jih je sprožila vrnitev Zelaye.

Ob tem je Micheletti zanikal govorice, da načrtuje napad na brazilsko veleposlaništvo. Brazilija je medtem Varnostni svet ZN-a pozvala k sklicu izrednega zasedanja o razmerah v Hondurasu. Kot je zapisala v pismu članicam VS-ja, je zaskrbljena za varnost Zelaye in osebja svojega veleposlaništva v Tegucigalpi.

Levičarsko usmerjeni Zelaya je bil strmoglavljen 28. junija, potem ko je pripravljal referendum o spremembah ustave, s pomočjo katerih bi lahko na novembrskih predsedniških volitvah kandidiral za drugi mandat.