Zelaya je pozdravil svoje privržence pred brazilskim veleposlaništvom, kamor se je zatekel. Foto: EPA
Zelaya je pozdravil svoje privržence pred brazilskim veleposlaništvom, kamor se je zatekel. Foto: EPA
Honduras
Številni privrženci Zelaye v Hondurasu zahtevajo njegovo vrnitev. Foto: EPA

Zelaya se je v ponedeljek, kljub grožnji nove vlade, da ga bo aretirala, vrnil v domovino. V prestolnici Tegucigalpa se je zatekel v poslopje brazilskega veleposlaništva, pred katerim se je zbralo več tisoč podpornikov izgnanega predsednika, ki so se veselili njegove vrnitve. "15 ur sem potoval čez gore in reke z različnimi vozili in tvegal življenje, da sem se vrnil v prestolnico, kjer bom iskal dialog," je povedal Zelaya, ki zdaj od vlade, ki ni mednarodno priznana, zahteva pogajanja o vrnitvi na oblast in rešitvi zapleta, ki je nastal 28. junija, ko ga je vojska izgnala iz države. Po zadnjih podatkih so vojaki razgnali protestnike pred veleposlaništvom.

Nova vlada se je na Zelayevo vrnitev odzvala s postavitvijo cestnih zapor na dostopih do prestolnice, začasni predsednik Hondurasa Roberto Michelleti pa je v televizijskem nagovoru od Brazilije zahteval, naj izroči Zelayo, da ga bodo lahko postavili pred sodišče, ter dejal, da bo Brazilija odgovorna za kakršno koli nasilje. "Od brazilske vlade pričakujem, da bo spoštovala zakone in vrnila Zelayo honduraškim oblastem," je še povedal Michelleti in dodal, da so oči sveta uprte v Brazilijo in Honduras.

Brazilija ne bo izročila predsednika
Brazilski zunanji minister Celso Amorin je v ponedeljek zagotovil, da njegova država ni sodelovala pri Zelayevi vrnitvi v Honduras, je pa opozoril honduraško vlado pred kršitvijo nedotakljivosti ozemlja veleposlaništva in dejal, da bo, če se Zelayi ali osebju veleposlaništva kaj zgodi, to huda kršitev mednarodnega prava.

Michelleti je obljubil, da bo s položaja odstopil po predsedniških volitvah novembra. Zelayjo so 28. junija vrgli z oblasti, ker si je prizadeval za spremembo ustave, s čimer bi si omogočil kandidaturo za nov mandat. Ameriška državna sekretarka Hillary Clinton je obe strani pozvala, naj si prizadevata za mirno rešitev krize. "Nujno je, da se med začasno vlado in predsednikom Zelayo začne dialog," je povedala Clintonova, ki se je v New Yorku srečala s kostariškim predsednikom in Nobelovim nagrajencem Oscarjem Ariasom, ki je že vodil pogajanja med obema stranema.

Številne težave za začasno vlado
Zelayjeva vrnitev je novo oblast, ki je sicer nihče ne priznava in zaradi katere državi grozi, da bo ostala brez mednarodne pomoči, presenetila. Po poročanju tujih medijev se zaradi tega napovedujejo številne težave, učiteljski sindikat pa je že napovedal stavko, ki se bo nadaljevala, dokler se Zelaya ne vrne na oblast.