Zelaya je prepričan, da bo s pomočjo nekaterih skupin v Hondurasu prišel nazaj v državo. Foto: EPA
Zelaya je prepričan, da bo s pomočjo nekaterih skupin v Hondurasu prišel nazaj v državo. Foto: EPA

V pogajanjih, da bi rešili politično krizo v Hondurasu, posreduje kostariški predsednik Oscar Arias, a za zdaj še brez uspeha. Začasna honduraška vlada, ki jo vodi Robert Micheletti, je namreč zavrnila njegov predlog, da bi oblikovali vlado narodne enotnosti, ki bi jo vodil odstavljeni predsednik Manuel Zelaya. Predstavnik Michelettijeve delegacije v San Joseju je Ariasov predlog označil za povsem nesprejemljivega, saj bi vrnitev Zelaye kot predsednika pomenila "neposredno vmešavanje v zadeve Hondurasa".

Ariasov predlog v sedmih točkah med drugim predvideva, da bi Zelaya so konca svojega mandata sedel na čelu vlade narodne enotnosti, oktobra pa bi potekale volitve. Predvideva tudi pomilostitev za vse prestopke med državno krizo. Ko je Michelettova stran sporočila, da ne bo sprejela predloga, je tudi Zelayeva stran zavrnila pogajanja in sporočila, da so zanjo pogovori v okviru mediacije končani.

Arias še upa na dober izid
Kljub vsemu je Arias dejal, da si bo še prizadeval za dosego dogovora, in sprti strani pozval, da podaljšata pogajanja za 72 ur. Obe strani je k premisleku o dozdajšnjem napredku in k "zavezanosti uspešnemu koncu" pogovorov ob posredovanju Kostarike pozvalo tudi ameriško zunanje ministrstvo.

Zelaya prihaja nazaj?
Zelaya, ki je še vedno v izgnanstvu v Nikaragvi, je novinarjem sporočil, da v Hondurasu organizirajo "notranji odpor, ki bo vodil v njegovo vrnitev v državo". Kriza v Hondurasa traja že vse od državnega udara 28. junija, ko je vojska po naročilu ustavnega sodišča Zelayo pregnala iz države, ker je skušal organizirati referendum, s katerim bi spremenil ustavo, ki določa, da ima lahko predsednik le en štiriletni mandat.