Tako so se na letališču v Tegucigalpi spopadli protestniki in policija. Foto: EPA
Tako so se na letališču v Tegucigalpi spopadli protestniki in policija. Foto: EPA

Če bi imel padalo, bi takoj skočil z letala.

Manuel Zelaya

Zelaya se je skušal iz ZDA v Honduras vrniti ob pomoči Organizacije ameriških držav in v spremstvu predsednika Generalne skupščine Združenih narodov Miguela d'Escota, a mu žal ni uspelo. Honduraška vojska, ki je pred tednom dni izvedla državni udar, Zelayi ni izdala dovoljenja za pristanek, poleg tega pa so na pristajalno stezo postavili vojaška vozila. Zelayevo letalo so nato preusmerili v Nikaragvo in v El Salvador, od koder pa naj bi Zelaya znova skušal priti v domovino.

Na letališču v prestolnici Tegucigalpa se je zbralo več tisoč privržencev odstavljenega predsednika, ki so večkrat skušali vdreti na letališče, da bi omogočili pristanek letala, a jim je to vojska preprečila s solzivci in opozorilnimi streli. Rdeči križ je poročal, da naj bi v spopadih umrla najmanj dva protestnika, več pa je bilo ranjenih.

Potem ko se je izkazalo, da Zelaya ne bo mogel pristati v Hondurasu, so njegovi privrženci začeli vzklikati "Hočemo modre čelade, hočemo modre čelade", s čemer so mislili na mirovne enote Združenih narodov.

Zelaya bo skušal na vsak način priti nazaj
Zelaya se je v Nikaragvi sešel s predsednikom Danielom Ortego, nato pa je odpotoval v El Salvador, kjer se bo udeležil zasedanja voditeljev Argentine, Paragvaja in Ekvadorja ter generalnega sekretarja Organizacije ameriških držav, ki ga podpirajo, skupaj pa naj bi sestavili načrt, kako se bo vrnil v domovino.

"Danes čutim, da imam zadostno duhovno moč, blagoslovljeno s Kristusovo krvjo, da lahko prispem tja in dvignem križ," je za venezuelsko televizijo povedal Zelaya in pozval Združene države, Evropsko unijo, Organizacijo ameriških držav in druge, naj nemudoma ukrepajo proti zatiralskemu režimu.

Nove vlade ne priznava nihče
Organizacija ameriških držav je zaradi državnega udara iz svojih vrst izključila Honduras, nove vlade pod vodstvom predsednika Roberta Michelettija pa ne priznava nobena država.

Če bi imel padalo, bi takoj skočil z letala.

Manuel Zelaya