Zelaya se zaveda, da se s takšnimi izleti igra z ognjem. Foto: Reuters
Zelaya se zaveda, da se s takšnimi izleti igra z ognjem. Foto: Reuters
Honduras
Zelayevi podporniki so odstavljenega predsednika pričakali na ulicah. Foto: Reuters

Zelayo je vojska pred skoraj enim mesecem izgnala iz domovine, v petek pa je simbolično znova stopil na domača tla. To je bil njegov drugi poskus vrnitve. Na honduraško-nikaragovski meji ga je pričakala množica privržencev, po nekaj manj kot pol ure pa je Zelaya znova zapustil državo.

Honudraška vojska je Zelayo izgnala 28. junija, to odločitev pa sta podprla tudi ustavno sodišče in parlament. Novo vodstvo je Zelayo posvarilo, da ga bodo takoj aretirali, če bo stopil na honduraško ozemlje.

"Ni me strah, nisem pa nor"
Ob vrnitvi v Honduras je Zelaya dejal, da je tveganje, da bo prišlo do prelivanja krvi, preveliko, zato je domovino hitro zapustil. Dodal je, da bo novi vladi, ki je na oblast prišla z državnim udarom, dal novo priložnost. "Ni me strah, nisem pa nor. Lahko bi prišlo do nasilja, jaz pa nočem biti vzrok za to."

Pred njegovim prihodom so ob meji sicer izbruhnili manjši spopadi med njegovimi privrženci in policijo, v katerih je bil en človek lažje poškodovan.

Vrnitev bi lahko izzvala nasilje
Odzvala se je že ameriška državna sekretarka Hillary Clinton, ki je Zelayev "izlet" označila kot "nespameten", mednarodna skupnost pa ga je pozvala, naj se ne vrača brez dogovora z voditelji državnega udara, saj bi v nasprotnem primeru lahko prišlo do nasilja. Začasni honduraški predsednik Roberto Micheletti pa je dejal, da je bila Zelayeva poteza "neumna in slabo zamišljena".

Pogovori med sprtima stranema, ki so pred dvema tednoma potekali v Kostariki, so se končali brez dogovora.