Z ERC-jem naj se bolj kot slovenske ukvarjajo italijanske oblasti, meni analitik. Foto: Reuters
Z ERC-jem naj se bolj kot slovenske ukvarjajo italijanske oblasti, meni analitik. Foto: Reuters

Inflacijsko stanje na Hrvaškem je podobno slovenskemu, a vlada ima še slabše mehanizme za obvladovanje inflacije kot slovenska.

Gjenero o hrvaški 5,8-odstotni inflaciji
Hannes Swoboda
Gjenero meni, da bi morala hrvaška administracija imeti za zaveznika. Foto: EPA
Ivo Sanader
Sanader je po oblikovanju vlade dejal, da bodo proces reform pospešili. Foto: Reuters

Nova hrvaška vlada je oblikovana, zato EU s predsedujočo Slovenijo na čelu zdaj z zanimanjem pričakuje, kaj bo hrvaška vlada storila glede uvedene ekološko-ribolovne cone. Ministri morajo zavihati rokave, saj jih veliko dela čaka tudi glede vključitve Hrvaške v EU. Za komentar dogajanja na Hrvaškem na dan prve seje nove vlade smo povprašali analitika Davorja Gjenera. Vabljeni k branju kratkega intervjuja.

Kako bo nova vlada urejela vprašanja v zvezi ekološko-ribolovno cono? Nekateri pravijo, da bo z reševanjem odlašala, kolikor dolgo bo lahko, upala pa naj bi, da bo vsaj en del cone ostal v veljavi.

Malo je verjetno, da bi vlada lahko "ubranila" ERC, enostavno zaradi tega, ker je Evropska komisija presodila, da memorandum o tristranskem srečanju političnih direktorjev italijanskega, slovenskega in hrvaškega zunanjega ministrstva pomeni mednarodno obvezo Hrvaške. Torej, Hrvaško bo, če bo skušala izigrati to obvezo, ponovno spomnila na načelo pacta sunt servanda (dogovor mora biti spoštovan). Bolje bi bilo, da bi slovenska diplomacija to prepustila Italiji in da se ne izpostavlja preveč v tem sporu, ki je bolj kot za slovenske boj za italijanske interese. Ne glede na to, kaj kdo govori, ERC ne bo pomemben za članice EU-ja, in bilo bi škoda, da se v Sloveniji zaradi napake hrvaške administracije, ki bo kmalu "popravljena," spodbuja politični radikalizem, ki bi lahko škodoval dobrim dvostranskim odnosom in tudi slovenskim gospodarskim interesom na Hrvaškem.

Premier Ivo Sanader je včeraj dejal, da uvedba ERC-ja ne pomeni prejudiciranja meja s Slovenijo, in je izjave poročevalca Evropskega parlamenta Hannesa Swobode, da Hrvaška v EU ne bo vstopila pred letom 2012, označil za pesimistične.

Gospod Swoboda je zelo korekten poročevalec o hrvaškem napredku in hrvaška administracija bi ga morala imeti za zaveznika. Njegov pesimizem ni tako strašen, kot se zdi na prvi pogled, izrečena opozorila Hrvaški pa so prijateljska in pravočasna.

V novi vladi so skoraj vsi ministri iz prejšnje vlade, nad nekaterimi visi sum korupcije in drugih nečednih poslov. Ali je vlada dovolj kompetentna, da bo izvedla vse reforme, ki so potrebne za vstop v EU? Mislite, da se bo Sanader uklonil evropskim pritiskom. Kakšno je vaše mnenje?

Nova hrvaška vlada je dobro "politično sestavljena" in odnosi koalicijskih partnerjev so dobro usklajeni. Zato je jasno, da bo ta vlada dočakala konec mandata in da med njim med partnerji ne bo resnih nesoglasij, ki bi privedle koalicijo pod vprašaj. Vendar pa vse napake starega Sanaderjevega kabineta ostajajo tudi v tem. Največji problem pretekle vlade so bile skromne reformne zmogljivosti vlade in to, da je bilo le malo ministrov sposobnih zasnovati reformne projekte, zbrati sposobno ekipi za njihovo izvedbo in nadzor procesa. Zato je Hrvaška izgubila "reformni momentum" in ko se je s političnih predpogojev prešlo na reformne pogoje za pridruževanje, je postal pristopni proces skrb vzbujajoče počasen. Nič ne kaže, da bi Sanader s tem kabinetom lahko zagotovil "preboj" in pospešil reforme.

Hrvaška ima najvišjo inflacijo po letu 2000. Kako se bo vlada uprla višanju cen? Katere so prve naloge, ki jih bo naredila vlada?

Inflacijsko stanje na Hrvaškem je podobno slovenskemu, a vlada ima še slabše mehanizme za obvladovanje inflacije kot slovenska. Čeprav je obnašanje monopolistov večji vzrok inflacije v primerjavi s Slovenijo, Hrvaška nima mehanizmov za obvladovanje monopolistov. Hrvaški, bolj kot Sloveniji, večjo nevarnost pomeni zadolženost pod pogojem, da se bodo obrestne mere višale.

K. T.

Inflacijsko stanje na Hrvaškem je podobno slovenskemu, a vlada ima še slabše mehanizme za obvladovanje inflacije kot slovenska.

Gjenero o hrvaški 5,8-odstotni inflaciji