Že tako izobčeni, so albini zdaj še plen vračev. Foto: commons.wikimedia.org
Že tako izobčeni, so albini zdaj še plen vračev. Foto: commons.wikimedia.org
Dar es Salaam
Albini se množično preseljujejo v Dar es Salam, kjer se počutijo bolj varne kot na podeželju. Foto: EPA
Veliko staršev albinov ima otroke, ki nimajo težav s pigmentom. Foto: EPA
Strah namesto sožitja. Foto: EPA

Ubijanje Tanzanijcev, ki so se rodili brez pigmenta, se nadaljuje kljub prizadevanjem vlade, da bi končali grozljivo početje. Nekoč so se albini skrivali pred zanje pogubnim soncem, zdaj pa se skrivajo, da bi ušli pogoltnim sorojakom, ki želijo njihovo telo uporabiti za magijo. Med 25 mrtvimi je tudi komaj sedemmesečni otrok, ki je umrl, ker je vrač prepričal ljudi, da pripravki iz nog, las, rok in krvi albinov pripomorejo k hitri obogatitvi. Čarovništvo in druge okultne vede so v tem delu Afrike še vedno zelo vplivne, predvsem v bolj ruralnih območjih blizu ribiških in rudarskih regij Mwanza ob jezeru Viktorija.

Nihče ne ve, zakaj do tako številnih umorov albinov prihaja ravno v zadnjih mesecih, tanzanijski predsednik Jakaja Kikvete pa si prizadeva pritisniti na policijo, da bi odkrila, kje albini živijo in jih zaščititi. Kot piše BBC, to ni lahka naloga, kajti marsikje policija ob primernem plačilu zlahka pogleda stran.

Zadnji odrasel človek, ki so ga umorili, da bi dobili dele njegovega telesa, je bil Njerere Rutahiro. Ko je v svojem skromnem domu na deželi večerjal, je v njegov dom vdrla četverica moških in mu zagrozila, da ga bo aretirala. Medtem ko je njegova žena le nemočno opazovala, so začeli moški z mačetami sekati njegove roke in noge. "Hočemo tvoje noge," so kričali, se spominja njegova žena, ki ne bo nikoli pozabila grozljivega umora moža pred lastnimi očmi. Njerereja, starega nekaj več kot 50. let in očeta dveh otrok, so napadli samo zaradi tega, ker je bil albin.

Ostanki njegovega telesa počivajo v zapečatnem grobu, da bi roparjem grobov preprečili, da bi jih ukradli in jih dali vračem. Njererejeva sestra je na smrt prestrašena, saj je tudi ona albinka, in čeprav je njen sin temne polti, se boji tudi zanj. Misel, ki jo preveva, je jasna: sem jaz naslednja? Bodo naslednjič prišli pome? "Prosim, prosite vlado, naj me odpelje proč od tu. Odkar je bil moj brat ubit, si ne upam iz hiše," pravi s komaj slišnim glasom.

Za napadi organizirane tolpe
Tanzanijska policija domneva, da so umori delo organiziranih tolp. Doslej so prijeli 173 ljudi, med njimi vrače, posrednike in kliente, vendar še nihče ni bil kazensko preganjan. BBC-jev novinar je pod krinko, da ima rudarske in ribiške ambicije, obiskal enega od vračev in mu dejal, da si želi hitro obogateti. Vračev odgovor: za primerno ceno se da brez težav dobiti dele teles albinov, ki so potrebni za pripravo pripravka za blagostanje.

Albini, ki si to lahko finančno privoščijo, pred ponorelimi rojaki bežijo v mesta, kjer se počutijo vsaj malo bolj varne. Za najbolj varen kraj v tem trenutku velja inštitut Ocean Cancer Institute v Dar es Salamu, kamor se albini tudi sicer zatekajo na zdravljenje zaradi bolezni kože in oči, ki so pri albinih pogoste. Ašura ima devetletno hčerko Amino, albinko. Ker ju je družina izobčila, živita sami. "Ko se je Amina rodila, so se moj mož in dva otroka odselili proč," se spominja Ašura. "Tako sram jih je bilo in mislili so, da nam bo Amina prinesla nesrečo ... Toda ne bom je zapustila, ona je moja hčerka."

V Tanzaniji 173.000 albinov
V teh dneh je starše v Tanzaniji, ki imajo otroka albina, upravičeno strah. Zgodbe o ugrabitvah albinov, tudi iz rok staršev, so grozljive. Po podatkih organizacije albinov je v Tanzaniji prijavljenih 4.000 albinov, toda predvidevajo, da je dejansko število veliko višje, 173.000. Oblasti si zdaj prizadevajo priti do točnih podatkov.

Tanzanijski predsednik je izbral Al Šijamo Kvajgir za glas skupnosti albinov. Prizadeva si za finančno pomoč za albine, boljšo zdravstveno nego in čim bolj normalno življenje, pri čemer je sama najboljši zgled. "Ko sem šla včasih ven, so me zmerjali zuru, zuru (kar pomeni slabšalen izraz za albina). Preganjali so me, mi sledili, zdaj pa so veliko bolj spoštljivi," pravi. Zaradi dogajanja v zadnjih mesecih je pretresena, toda zaveda se svojega poslanstva in ga sprejema s ponosom: pomagati albinom, tudi z zakoni.

K. T.