Ameriški Wall Street bo poslej bolje nadzorovan. Foto: EPA
Ameriški Wall Street bo poslej bolje nadzorovan. Foto: EPA
Barack Obama
Obama je le dočakal reformo finančnega sistema. Foto: EPA

Potrditev je velika zmaga za predsednika Baracka Obamo, ki je ob tem dejal, da bo nova regulacija ponudila potrošnikom največjo zaščito v zgodovini in Američani po njegovih besedah ne bodo nikoli več prisiljeni plačevati za napake na Wall Streetu.

Reformo je podprlo 60 senatorjev, 39 pa jih je bilo proti. Predstavniški dom ameriškega kongresa je reformo potrdil že lani, vendar so nato sledila pogajanja in kompromisni predlog je nato potrdil šele v začetku tega meseca.

Obama je finančnim podjetjem sporočil, da se nimajo za kaj bati zakona, če njihov poslovni model ni odvisen od bližnjic in zavajanja strank.

Nad razmerami bo bdel mogočen svet
Zakon uvaja mogočen svet regulatorjev na čelu s finančnim ministrom, ki bo bdel nad finančnim sistemom in bo med drugim lahko razkosal podjetja, ki ogrožajo sistem. Operativno delo bo za svet regulatorjev izvrševala Federal Reserve, ki bo iskala gnila jabolka sistema in bo dobila tudi malce več pooblastil.

V prostorih centralne banke bodo imeli pisarne uslužbenci nove agencije za varstvo potrošnikov, ki bodo pisali predpise za zadeve, ki se tičejo navadnih smrtnikov, kot so hipoteke, kreditne kartice in drugi finančni produkti.

Izdajatelji hipotek bodo morali potrošnikom iskreno priznati in razložiti vse pogoje in posledice posojila. Tisti, ki bodo pretentali ljudi, da sprejmejo hipoteko z višjimi obresti, ne bodo več dobili posebnih nagrad in spodbud.

Reforma nalaga potrošnikom, da morajo pred pridobitvijo posojila dokazati, da ga lahko odplačajo. Svet regulatorjev bo bdel tudi nad potrošniško agencijo in bo lahko zavračal njene predpise.

Po novem se banke ne bodo več smele igrati s svojim denarjem oziroma omejeno. V tvegane naložbe bodo lahko šle le s tremi odstotki svojega lastnega premoženja. Velike banke bodo morale imeti več denarja za zavarovanje pred izgubami. O plačah direktorjem pa bodo glasovali delničarji, vendar nezavezujoče.