Dekleta so napadli, ko so bila na poti v šolo. Foto: EPA
Dekleta so napadli, ko so bila na poti v šolo. Foto: EPA

Nekateri obtoženi so priznali krivdo, da so se 12. novembra na motorjih pripeljali mimo dekliške šole Mirvais Nika v Kandaharju in najmanj 15 deklet in učiteljic po obrazih poškropili s kislino, nato pa pobegnili.

Dejanje je tako v državi kot drugje po svetu sprožilo val ogorčenja, afganistanski predsednik Hamid Karzaj pa je dejal, da bi morali biti storilci strpani v zapor, nato pa javno usmrčeni.

Po besedah afganistanskih oblasti so bili storilci Afganistanci, živeči v Pakistanu. "Navodila so dobili z druge strani meje, iz Pakistana, od ljudi, ki načrtujejo teroristične napade v Kandaharju." Za napad naj bi jim talibanski vodje plačali okoli 2.000 ameriških dolarjev.

Posledice za vse življenje
Ker so nekatere žrtve nosile burke, so bile vsaj malo zaščitene pred kislino, a njihovi obrazi so bili kljub temu opečeni, ena izmed deklet pa bo morala tudi na plastično operacijo. Za to dejanje naj bi se napadalci odločili zaradi nasprotovanja do izobraževanja žensk v državi.

V Afganistanu šolo obiskuje le dva milijona deklet, saj mnoge konservativne družine raje vidijo, da deklice ostajajo doma. Oblast sicer izobraževanje deklet močno podpira.

A. P.