Zapatero je po štirih letih prepričan, da je držal svojo besedo in izpolnil vse, kar je obljubil pred volitvami. Foto: EPA
Zapatero je po štirih letih prepričan, da je držal svojo besedo in izpolnil vse, kar je obljubil pred volitvami. Foto: EPA
Zapatero je dialog z Eto prekinil po napadu na madridsko letališče in ga še ni obnovil. Foto: EPA

Vlada je odlok o razpustitvi sprejela na posebni seji, premier Zapatero pa se je nato srečal še s kraljem Juanom Carlosom, ki je odlok tudi uradno potrdil.

Zapatero in Rajoy začenjata z merjenjem mišic
Tako se v Španiji začenja boj za zmago na parlamentarnih volitvah, kjer se bodo pomerili vladajoči socialisti pod Zapaterovo taktirko in opozicijska ljudska stranka pod vodstvom Mariana Rajoya. Javnomnenjske raziskave kažejo na rahlo prednost Zapaterovih socialistov, a jim ljudska stranka, ki ji je Rajoy po odhodu nekdanjega premierja Joseja Marie Aznarja dal nov zagon, tesno sledi.

Stranke imajo sedaj do 4. februarja čas, da predstavijo svoje kandidate na parlamentarnih volitvah, volilna kampanja pa bo trajala med 22. februarjem in 7. marcem.

Premier zadovoljen s svojim delom
Zapatero je v svojem govoru pred poslanci, v katerem je zelo obširno povzel vsa štiri leta svoje vladavine, povedal, da se je držal večine obljub, ki jih je dal državljanom pred volitvami, in da so mandat njegove vlade zaznamovale reforme, spremembe in napredek države. "Vlado sem vodil s spoštovanjem do vseh in sem bolj kot kadar koli pripravljen, da dobro delo nadaljujem še naprej," je povedal Zapatero.

Dialoga z Eto ne bo
V pogovoru za španski dnevnik El Mundo je španski premier povedal, da če bo ponovno izvoljen in bo špansko vlado vodil še naprej, ne bo začel novega dialoga z baskovsko separatistično organizacijo Eta, s katero je dialog prekinil po napadu na madridsko letališče Barajas konec decembra 2006.

Zapatero je na oblast prišel pred štirimi leti, ko je zaradi terorističnega napada na madridsko postajo Atocha ljudska stranka izgubila volitve. Takrat je obljubil, da bo iz Iraka odpoklical španske vojake, kar se je izkazalo za zmagovalno potezo.

B. T.