Obama je napovedoval zaprtje zapora v Guantanamu. Foto: EPA
Obama je napovedoval zaprtje zapora v Guantanamu. Foto: EPA
Protestniki v Washingtonu
Tudi med prisego Obame so aktivisti izražali zahtevo po zaprtju zapora v Guantanamu. Foto: EPA
Obama zamrznil delovanje Guantanama

Le nekaj ur po tem, ko je Obama prisegel, je že sedel za svojo delovno mizo in za 120 dni ustavil postopke proti 21 zapornikom, ki so obtoženi kaznivih dejanj. V tem času se bo lahko podrobneje seznanil s primeri in nato odredil nadaljnje ukrepe. Prvi delovni dan je začel s sestankom, na katerem je govoril s svojimi svetovalci za gospodarske in vojaške zadeve.


Zloglasni zapor Guantanamo bi lahko zaprli v enem letu po tem, ko bo novi predsednik ZDA podpisal ukaz o tem. Obama je že dalj časa obljubljal zaprtje zapora v ameriškem vojaškem oporišču Guantanamo na Kubi, kjer je trenutno zaprtih 248 ljudi, obtoženih povezav s terorizmom. Le nekaj ur po prisegi je ustavil za mnoge človekoljubne organizacije sporne postopke pred vojaškimi sodišči. Vojska namreč v primeru Guantanama deluje v vlogi ječarja, sodnika in porote.

Tudi o reševanju gospodarske krize in umiku iz Iraka
V pogovorih z gospodarskimi in finančnimi svetovalci je skušal oblikovati strategijo, ki bi omogočila obvladovanje napetih finančnih razmer in oživitev gospodarstva. Teh se Obama želi lotiti s stimulacijskim svežnjem, vrednim okoli 825 milijard dolarjev.

Z vojaškimi predstavniki in člani sveta za državno varnost, med katerimi bosta tudi obrambni minister Robert Gates in načelnik štaba združenih poveljstev ameriške vojske admiral Mike Mullen, je govoril o vojni v Iraku in o svoji obljubi o umiku tamkajšnjih ameriških enot. Govorili je tudi o Afganistanu.

Potrjeni vsi ministri
Medtem je senat v torek že potrdil sedem ključnih članov Obamove administracije, ki bo skrbela za notranjo politiko, vključno z ministrico za domovinsko varnost Janet Napolitano in z notranjim ministrom Kenom Salazarjem. Senat pa je z nekolikšno zamudo (zadržki so se pri nekaterih senatorjihpojavili zaradi domnevno spornih donacij, ki naj bi jih prejemal nekdanji predsednik in soprog Bill Clinton) potrdil imenovanje Hillary Clinton na mesto zunanje ministrice.

Vodja kabineta novega predsednika Rahm Emanuel je v torek vladnim agencijam in ministrstvom naročil, naj zamrznejo vse uredbe, ki jih je v zadnjih dneh sprejela administracija nekdanjega predsednika Georgea Busha in še niso v veljavi, saj jih bo nova administracija pred začetkom izvajanja znova preučila, kar je sicer običajno ob menjavi v Beli hiši. Hkrati je napovedal zamrznitev plač vsem višjim uslužbencem Bele hiše in zaostritev pravil, ki zadevajo nekdanje lobiste, ki zdaj delajo v vladi.

M. R.

Obama zamrznil delovanje Guantanama