Ford je v Damask prišel januarja in je bil prvi ameriški veleposlanik v Siriji po več kot petih letih. Foto: EPA
Ford je v Damask prišel januarja in je bil prvi ameriški veleposlanik v Siriji po več kot petih letih. Foto: EPA

Veleposlanik ZDA Robert Ford, ki je Sirijo zapustil 24. oktobra, je sirske oblasti ujezil, ker je pokazal solidarnost z aktivisti, vpletenimi v protirežimske proteste. Po njegovem odhodu iz Damaska je Sirija odpoklicala svojega poslanika v Washingtonu. Zunanje ministrstvo ZDA je sporočilo, da se bo veleposlanik Ford v Sirijo vrnil zato, da prinese sporočilo sirskemu ljudstvu in da skupaj s sirsko civilno družbo ugotovi, "kako končati prelivanje krvi in doseči mirno tranzicijo oblasti".

Clintonova s sirskimi aktivisti
Novica o vračanju Forda v Sirijo je prišla, ko se je ameriška državna sekretarka Hillary Clinton v Ženevi sešla s sedmi člani sirskega opozicijskega Nacionalnega sveta. Clintonova je poudarila, da demokratične spremembe v Siriji pomenijo več kot le odstavitev tamkajšnjega predsednika Bašarja Al Asada. "Sirija mora stopiti na pot vladavine prava in ščitenja univerzalnih pravic za vse prebivalce, ne glede na njihovo narodnost ali spol," je dejala.

Francija na strani sirskega ljudstva
V Damask se bo vrnil tudi francoski veleposlanik Eric Chevallie. "Veleposlanikova vrnitev ne pomeni, da nas razmere v Siriji ne skrbijo več, ravno nasprotno. Vendar je njegovo delo v Siriji pomembno," je dejal predstavnik francoskega zunanjega ministrstva Romain Nadal. "Francija je bolj kot kadar koli na strani sirskega ljudstva," je dodal.

Francoskega veleposlanika je zunanje ministrstvo odpoklicalo v Francijo na posvet 16. novembra, in sicer po tem, ko so privrženci režima Al Asada napadli francoska diplomatska predstavništva v Siriji.