London je pretresen zaradi umora vojaka. Foto: EPA
London je pretresen zaradi umora vojaka. Foto: EPA
Nina Kojima
Nina Kojima je RTV-jeva dopisnica iz Londona. Foto: MMC RTV SLO

Najprej sta ga zbila z avtom in tako onemogočila, da bi lahko zbežal, sledilo je klanje, po poročanju očividcev masaker, pri čemer sta morilca uporabila kuhinjske nože in, kot je razvidno iz posnetka na telefonu krajana, tudi z mesarsko sekiro. V grozi, ki so ji bili priča številni na ulici, sta se odpravila na okoli 20-minut trajajoči pohod in kričala, da je Alah vsemogočen, da britanski vojaki vsak dan morijo muslimane, da politike ne zanimajo muslimanski otroci ...

Številni mediji so v sredo zvečer na spletu objavili posnetke očividcev, vsakemu, ki si jih je ogledal, je postalo slabo, predvsem tudi zato, ker je iz njih razumeti, da sta morila pri polni zavesti, mrtvo-hladno, kot da bi opravila delo božjega poslanca. Družina umorjenega je v četrtek zvečer vendarle privolila, mediji so objavili ime in fotografije vojaka, ki je umrl v brezvojnem Londonu, ne pod streli, na ulici svetovne prestolnice, pred očmi naključnih mimoidočih. 25-letni afganistanski veteran, član drugega bataljona Kraljevega regimenta, Lee Rigby, je za sabo pustil ženo in dveletnega sina.

Na naslovnici današnjega časnika The Daily Telegraph piše: "Zakaj je bil na svobodi, da je lahko moril?" 28-letni Michael Adebolajo, nigerijski priseljenec krščanske družine, ki je pred leti prestopil v islam, je bil star znanec policije. Pred leti je bil zaradi radikalnih idej in sodelovanja v protestu pred okrožnim sodiščem že pridržan. Kaj so počeli varnostni obveščevalci? Kaj se dogaja z Veliko Britanijo?

3. maja je na lokalnih volitvah na račun nepriljubljenosti konservativne stranke pridobila zaupanje volilcev Neodvisna stranka Velike Britanije s kratico UKIP. Njihov vodja Nigel Farage si prizadeva, da bi tujci zapustili državo, ki bi jim v ta namen plačala enosmerno vozovnico in še nekaj zraven. Velika Britanija bi po njegovem menju morala nemudoma zapustiti Evropsko unijo. Ko je družbena morala na psu, tedaj nastopi čas "-izmov". Nemški stroji so se pred drugo svetovno vojno ogrevali na račun nacizma in nacionalizma. Zakaj mora Velika Britanija kloniti pred "-izmom"? Država, ki ima v primerjavi z drugimi v Evropski uniji verjetno najohlapnejšo imigracijsko politiko, tudi zaradi svoje kolonialne zgodovine, je strpna do najrazličnejših ver in verskih skupnosti.

Konec sedemdesetih, v osemdesetih ter na začetku devetdesetih so napadali katoliški skrajneži, tehnike se niso dosti spremenile, pa vendar, v novem tisočletju so na udaru muslimanski teroristi. V državi, kjer so nekatere znane četrti napisane dvojezično, v središču Londona so na primer ulice kitajske četrti napisane tudi v mandarinščini, ulica Edgware road, kjer so na voljo libanonske specialitete, je napisana tudi v arabščini … V mestu, kjer na glavni ulici soseske St John’s wood za isto mizo pijejo kavico hindujke, muslimanke in židinje, se je ponovila teroristična morija. Če ne država, pa upam, da vsaj mesto, kjer smo vsi “indijanci”, nekateri so priseljenci iz šotorov, drugi iz palače, tretji smo izpod Alp, ne bo klonilo. O tem je prepričan britanski premier David Cameron, ki je poudaril, da krvavi dogodek Britancev ne bo opredelil, temveč še bolj povezal. Upamo lahko le, da premier, ki izgublja volilce, ni izgubil pameti, ki je predvsem ljudska s preprostim vprašanjem: "Kdo je zdaj na vrsti?"