Kriza v Fukušimi se tudi pet mesecev po potresu in cunamiju še nadaljuje. Foto: EPA
Kriza v Fukušimi se tudi pet mesecev po potresu in cunamiju še nadaljuje. Foto: EPA

Japonski minister za gospodarstvo Banri Kaieda, ki je pristojen za jedrski sektor, je na novinarski konferenci sporočil, da načrtuje zamenjave, ki bodo "vdihnile novo življenje ministrstvu". Tako je napovedal zamenjavo vodilnih uradnikov na ministrstvu, svojega namestnika Kazua Macunaga, vodjo agencije za naravne vire Tecuhira Hosona in vodjo agencije za jedrsko in industrijsko varnost Nobuakija Terasako.

Pojasnil je, da se je za zamenjavo odločil, ker so se vsi trije slabo odzvali na jedrsko katastrofo v jedrski elektrarni Fukušima, kjer tudi pet mesecev po potresu v ozračje še uhaja radioaktivno sevanje. V začetku tega tedna je operater elektrarne Tepco sporočil, da so med 1. in 2. reaktorjem poškodovane elektrarne namerili 10 sivertov sevanja na uro, kar je trikratni smrtni odmerek.

Bo odstopil tudi minister sam?
Japonski mediji so ob napovedanih spremembah poročali, da sta se o zamenjavah dogovorila minister Kaieda in premier Naoto Kan ter da naj bi o odstopu razmišljal tudi sam minister, ki je odigral eno ključnih vlog v japonski jedrski krizi. Japonska vlada naj bi razmišljala tudi o ustanovitvi novega, neodvisnega telesa, ki bo skrbelo za jedrsko varnost.

Po potresu in cunamiju 11. marca, ki sta sprožila hudo jedrsko krizo na Japonskem, je bilo ministrstvo za gospodarstvo deležno ostrih kritik zaradi zagovarjanja jedrske energije in poskusov manipulacij z javnim mnenjem, zaradi nesreče pa se vse več Japoncev zavzema tudi za opustitev jedrske energije.

Ljudem bosta pomagala vlada in Tepco
Približno 80.000 ljudi, ki živijo v okolici jedrske elektrarne Fukušima, je moralo zapustiti svoje domove in se še vedno niso vrnili, kmetje in lastniki številnih podjetij pa ostali brez posla. Zato je japonska vlada napovedala, da bo pomagala podjetju Tepco pri plačevanju nadomestil tistim, ki jih je jedrska katastrofa najbolj prizadela.