Državni hidrometeorološki zavod je opozoril državljane na nevarnosti, ki jih lahko prineseta močan dež in veter. Obstaja velika nevarnost toče, hudournikov in vodnih tromb (fotografija je simbolična). Foto: Reuters
Državni hidrometeorološki zavod je opozoril državljane na nevarnosti, ki jih lahko prineseta močan dež in veter. Obstaja velika nevarnost toče, hudournikov in vodnih tromb (fotografija je simbolična). Foto: Reuters

Že v sredo zvečer je močna nevihta zajela območje Splita, največ dežja je bilo v Trogirju. V nekaj urah ga je padlo 72 litrov na kvadratni meter, območje Trogirja je zajela tudi toča. Na morju pri otoku Čiovu so zasledili vodno trombo.

Zaradi neurja in slabo vzdrževane kanalizacije so bile poplavljene številne ulice v Splitu, Trogirju in Kaštelih, kot tudi stanovanjski in poslovni prostori. Gasilci so morali večkrat posredovati. Nekatere splitske soseske so bile občasno brez javne razsvetljave, piše splitski časopis Slobodna Dalmacija.

Hidrometeorološki zavod Crometeo pa piše, da gre za ciklon Talija, ki je v sredo dopoldne najprej zajel otoke Lošinj, Silbo, Olib, Ist in Molat. Postopoma se je premikal proti Zadru, kjer so v sredo namerili več kot 50 litrov dežja na kvadratni meter. Nato je ciklon zajel širše splitsko območje.

Slabo vreme bo vse do sobote
Neurje, ki je včeraj zajelo Primorje ter severno in srednjo Dalmacijo, je uvod v nestabilno vreme po celotni Dalmaciji, ki bo trajalo do sobote. Nova vremenska ujma je sicer udarila na območje Šibenika, ko je neurje v kratkem času prineslo rekordne količine padavin. Tako so na otoku Prviću že namerili 125 litrov dežja na kvadratni meter, v Vodicah pa 100 litrov. V Šibeniku je padlo 53 litrov na kvadratni meter, v notranjosti tega dela Dalmacije, na območju Drniša, pa 60 litrov.

Naliv je povzročil veliko težav v prometu, posamezni deli nekaterih naselij pa so poplavljeni. Kot poroča Jutarnji list na svoji spletni strani, je najhuje v Vodicah, kjer so pod vodo osnovna šola in vrtec. Gasilci črpajo vodo tudi iz kleti številnih stanovanjskih objektov.

Medtem ko so rdeči alarm zaradi izjemno nevarnega vremena razglasili za območje Gospića in Splita, so v drugih delih države, razen vzhodne Slavonije, napovedali "oranžni alarm", ki prav tako pomeni vremenske razmere, ki so lahko nevarne za ljudi.