Gre za najhujšo afero za PO, odkar je leta 2007 prevzela oblast na Poljskem. Poznavalci ne izključujejo možnosti, da bo Tuskova vlada zaradi nje padla. Foto: MMC RTV SLO/STA
Gre za najhujšo afero za PO, odkar je leta 2007 prevzela oblast na Poljskem. Poznavalci ne izključujejo možnosti, da bo Tuskova vlada zaradi nje padla. Foto: MMC RTV SLO/STA

Kot poroča poljska revija Wprost, je bil pogovor med Sienkiewiczem in Belko domnevno posnet julija lani. Belka naj bi v njem med drugim dejal, da je centralna banka pripravljena pomagati vladi premieja Donalda Tuska z nakupom državnih obveznic. Na ta način naj bi skušali izboljšati priljubljenost Tuskove stranke Državljanska platforma (PO) pred parlamentarnimi volitvami leta 2015 in preprečiti zmago opozicijske stranke Zakon in pravičnost (PiS).

Narodna banka ne sme sanirati primanjkljaja
Poljska ustava sicer Narodni banki Poljske (NBP) prepoveduje, da bi pomagala financirati državni proračunski primanjkljaj z neposrednim nakupom državnih obveznic.

Glede na posnetke naj bi Belka kot pogoj za omenjeno pomoč zahteval spremembo zakona o NBP-ju ter odstavitev takratnega finančnega ministra Jacka Rostowskega. Če je Belka to res zahteval, sta obe njegovi zahtevi bolj ali manj izpolnjeni - Rostowski je novembra lani dejansko zapustil vlado, z novelo zakona o NBP-ju pa naj bi se vlada ukvarjala danes.

Še več "sočnih" posnetkov
Na dan je prišel še en sporen posnetek, in sicer pogovor med nekdanjim ministrom za promet Slawomirjem Nowakom iz PO-ja in nekdanjim vodjo finančne policije Andrzejem Parafianowiczem. Slednji je preprečil, da bi pristojni davčni organi vzeli pod drobnogled podjetje Nowakove soproge.

Wprost napoveduje, da gre šele za začetek afere, saj obstajajo še drugi "sočni" posnetki - med namestnico premierja Elzbieto Bienkowsko in vodjo centralnega protikorupcijskega organa CBA-ja Pawlom Wojtunikom ali med najbogatejšim Poljakom Janom Kulczykom in vodjo Vrhovne nadzorne zbornice NIK Krzysztofom Kwiatkowskim.