Kosovo ni imuno na pojav skrajnega islama. Foto: Reuters
Kosovo ni imuno na pojav skrajnega islama. Foto: Reuters

Za zdaj še ni natančno znano, česa je osumljen Krasniqi, poleg katerega je bilo prijetih še več ljudi. Imam glavne džamije v kosovski prestolnici je tarča očitkov, da na svojih predavanjih kot profesor na teološki fakulteti širi skrajne ideje. Pred aretacijo naj bi v njegovem vozili našli tudi orožje.

Sredi avgusta je kosovska policija prijela 30-letnega imama iz mesta Gjilan na vzhodu Kosova, ki naj bi novačil ljudi za bojevanje v Iraku in Siriji. Njegova aretacija je sledila prijetju okoli 40 ljudi, za katere obstaja sum, da so se vrnili s sirskega in iraškega bojišča.

Čeprav so kosovski Albanci muslimani, pa je njihov življenjski slog pretežno sekularen, zato je fenomen islamskih skrajnežev precej prestrašil mnoge prebivalce v najmlajši evropski državi.

Po podatkih kosovske policije je bilo v Siriji in Iraku ubitih že 16 Kosovcev, medtem ko obveščevalne službe ocenjujejo, da se jih v teh državah bori med 100 in 200.

Kosovski parlament naj bi po pričakovanjih kmalu sprejel zakonodajo, s katero se bo državljanom prepovedalo vojaško udejstvovanje v tujih konfliktih. Največja predvidena kazen je 15 let zapora.