Na Kubo vsak mesec potuje okoli 40.000 Američanov, velika večina je kubanskih Američanov. Foto: EPA
Na Kubo vsak mesec potuje okoli 40.000 Američanov, velika večina je kubanskih Američanov. Foto: EPA
Raul Castro
Bruselj je ta teden prižgal zeleno luč za pogajanj o vzpostavitvi polnih diplomatskih odnosov s Havano. Na sliki kubanski voditelj Raul Castro. Foto: EPA

Kubanske oblasti so sporočile, da ne bodo obnavljale potnih listov in izdajale vizumov, če se ne najde zamenjava za banko M & T. V njej sicer zatrjujejo, da so se za zaprtje poslovalnic na Kubi odločili zgolj zaradi poslovnih razlogov. Zaradi nastalega zapleta več deset tisoč Američanov, ki redno potuje na Kubo, tega ne bo moglo več početi, posledice pa bo močno občutilo tudi kubansko gospodarstvo, piše BBC.

ZDA so prekinile diplomatske odnose s Kubo po revoluciji leta 1961, leto pozneje pa so proti Havani uvedle tudi gospodarske sankcije. Ker državi nimata dvostranskih odnosov, je konzularne storitve za Američane v Washingtonu opravljalo kubansko interesno združenje.

Havana: Zaradi trgovinske zapore ne moremo najti nove banke
Kubanska vlada je odzivu zapisala, da zaradi ameriške trgovinske zapore, ki velja za Kubo, ne morejo najti nove banke, čeprav so v to vložili veliko truda. Banka M & T je lani napovedala, da bo od 17. februarja, ki je sicer praznični dan v ZDA, prenehala sprejemati depozite, delovala pa bo le še za vplačila v okviru dobrodelnih dejavnosti.

Vsak mesec na Kubo potuje približno 40.000 ljudi, velika večina jih je kubanskih Američanov. Tja lahko potujejo tudi Američani, ki nimajo kubanskega državljanstva, vendar samo, če sodelujejo v programih kulturne izmenjave.

Ukinitev konzularnih storitev prihaja v času, ko so se odnosi med državama otoplili. Kot je znano, se je ameriški predsednik Barack Obama decembra na pogrebu Nelsona Mandele rokoval s kubanskim voditeljem Raulom Castrom.

Zelena luč Bruslja za začetek pogajanj s Havano
Ta teden je sicer Evropska unija privolila v začetek pogajanj o ponovni vzpostavitvi odnosov s Kubo. Kubanski zunanji minister Bruno Rodriguez je v četrtek pozval Obamo, naj sledi zgledu Bruslja.