Sporni otoki so nenaseljeni. Foto: Reuters
Sporni otoki so nenaseljeni. Foto: Reuters
Sporni otok
Zaloge plina so pravi razlog za boj za lastništvo nad otoki. Foto: Reuters

Otočje, ki ga Kitajci imenujejo Diaoju in Japonci Senkaku, je že nekaj časa predmet spora med državama in vir napetih odnosov. Kitajske ladje že več kot dva meseca plujejo okoli spornega otočja, tokrat pa je na območje prvič poletelo tudi kitajsko letalo.

V vodah okoli otočja so se hkrati s preletom letala pojavila tudi štiri kitajska plovila za pomorski nadzor, je sporočila japonska obalna straža, ki jih je pozvala, naj zapustijo območje.

"Kljub našim večkratnim opozorilom so kitajske ladje že tretji dan zapored vstopile v naše ozemeljske vode," je dejal vodja kabineta japonskega premierja Osama Fudžimura in dodal, da je še posebej obžalovanje vredno, da povrh vsega tega prihajajo na podoben način tudi do vdorov v naš zračni prostor.

Spor med Kitajsko in Japonsko zaradi otočja se je zaostril septembra, ko je Tokio nacionaliziral otoke. To je razjezilo uradni Peking, po kitajskih mestih pa so izbruhnili nemiri.

Obtožbe na račun japonske diplomacije
Zadnji v nizu incidentov se je zgodil ob 75. obletnici začetka pokola v Nankingu. Japonski cesarski vojaki so v šest tednov trajajočem morilskem divjanju pobili 300.000 civilistov in vojakov ter posilili okoli 20.000 žensk.

To se je zgodilo nekaj dni pred parlamentarnimi volitvami na Japonskem, kjer se vrnitev na oblast obeta konservativni Liberalno demokratski stranki z nekdanjim premierjem Šindzem Abejem.

Abe je že napovedal, da bo nepopustljiv v sporu glede otokov, ki naj bi s svojo okolico skrivali obsežne zaloge plina.

Rivalsko vladajočo Demokratsko stranko je obtožil, da je njena neučinkovita diplomacija samo okrepila Kitajsko. Obljubil je tudi več denarja za obrambo, vključno z obalno stražo.