Zardariju je uspelo: njegova stranka je po zmagi na februarskih volitvah oblikovala vlado, sam pa se je zdaj povzpel na mesto predsednika. Foto: EPA
Zardariju je uspelo: njegova stranka je po zmagi na februarskih volitvah oblikovala vlado, sam pa se je zdaj povzpel na mesto predsednika. Foto: EPA

Vdovec nekdanje pakistanske premierke Benazir Buto je na mestu prvega človeka države nasledil Perveza Mušarafa. S tem naj bi bil storjen pomemben korak k stabilnosti države, ki so jo v zadnjih mesecih pretresali veliki nemiri. Mušaraf se je pretekli mesec po devetih letih poslovil od oblasti, na katero se je povzpel z vojaškim udarom.

Kot je dejal tiskovna predstavnica novega predsednika, se bo Zardari zavzemal predvsem za okrepitev demokracije in pomoč revnim. "Demokracija bo delovala in ta vlada bo izpeljal svoj petletni mandat in po petih letih boste videli: Pakistan bo na zemljevidu sveta kot nova država z novim upanjem," je dejala Farzana Radža.

Slovesne prisege so se udeležili tudi trije Zardarijevi otroci in afganistanski predsednik Hamid Karzaj, spremljali pa so jo glasni vzkliki "Dolgo živel Butova" in "Butova je živa".

Zardari, ki velja za tesnega zaveznika ZDA, je v svet politike dejavno vstopil, potem ko so v atentatu ubili njegovo ženo, nekdanjo pakistansko premierko Benazir Buto. Takrat je prevzel vodenje njene stranke Pakistanske ljudske stranke (PPP). Stranka je z njim na čelu na februarskih parlamentarnih volitvah dosegla zmago, zato se je znašel v središču pozornosti. Kljub temu pa veliko Pakistancev dvomi o njegovi poštenosti, saj je zaradi obtožb o korupciji v zaporu moral preživeti 11 let, vendar nikoli ni bil obsojen.

Sprememba oblasti in umirjanje napetih političnih strasti naj bi po mnenju poznavalcev pomagala pri stabilizaciji gospodarskih razmer in spodbudila večji gospodarski napredek. Zaradi napetosti in večjega delovanja islamskih skrajnežev je namreč vrednost pakistanske rupije močno padla.

K. T.