Žbogar je zatrdil, da se slovenska vlada glede predloga o 17,5 odstotka ni opredeljevala. Foto: MMC RTV SLO
Žbogar je zatrdil, da se slovenska vlada glede predloga o 17,5 odstotka ni opredeljevala. Foto: MMC RTV SLO

Minister je povedal, da avstrijskega državnega sekretarja Josefa Ostermayerja, ki na avstrijski strani vodi pogajanja, še nikoli ni srečal, je pa slovenska diplomacija naredila veliko, da so se tovrstna pogajanja lani začela. Pojasnil je, da je vse informacije, ki jih kot minister ima, dobil od predstavnikov slovenske manjšine.


Od njih je izvedel za predlog o postavitvi dvojezičnih krajevnih napisov na avstrijskem Koroškem v krajih, kjer je več kot 17,5-odstotni delež slovenskega prebivalstva. "Slovenska vlada se glede predloga o 17,5 odstotka ni opredeljevala in se z avstrijsko stranjo tudi ni pogajala glede tega," je zatrdil Žbogar, ki je ob tem dodal še, da bo za slovensko vlado sprejemljivo edino tisto, kar bo dovolj za vse tri organizacije slovenske manjšine na avstrijskem Koroškem in s čimer se bodo strinjale vse tri organizacije.

Vodja slovenske diplomacije je ob tem izrazil upanje, da se bodo pogajanja končala z rezultatom, ki bo pravičen za vse, predvsem za slovensko manjšino.

"Slovenija ni del pogajanj"
Na vprašanje, ali gre pri 17,5 odstotka za dogovor ali predlog avstrijske strani, je minister odgovoril, da Slovenija ni bila del pogajanj in da zato o tem more govoriti. O četrtkovih pogovorih s predstavniki manjšine ter ministrom za Slovence v zamejstvu in po svetu Boštjanom Žekšem v Ljubljani je dejal, da slovenska manjšina pričakuje nadaljnje pogovore in usklajevanje glede celotnega paketa ureditve položaja slovenske manjšine na avstrijskem Koroškem.