Žbogar je bil v sredo na obisku v Beli hiši. Foto: www.mzz.gov.si
Žbogar je bil v sredo na obisku v Beli hiši. Foto: www.mzz.gov.si

Samuel Žbogar je na srečanje z Ban Ki Munom prispel iz Washingtona, kjer je s premierjem Borutom Pahorjem v sredo obiskal Belo hišo in se srečal z ameriškim predsednikom Barackom Obamo.

"Naredil sem neki pregled o položaju od Bosne in Hercegovine do Makedonije, Albanije in Kosova, kar generalnega sekretarja zelo zanima," je pogovore pri Banu opisal slovenski zunanji minister.

Izkušnje z nasledstvom nekdanje Jugoslavije
"Imela sva zelo prijeten pogovor in obdelala veliko tem. Začela sva z Afriko, ker sem prišel naravnost s sestanka z veleposlaniki Afriške unije," je dejal Žbogar in o aktualnem položaju v Sudanu po referendumu o neodvisnosti Južnega Sudana dejal, da je Slovenija pripravljena ponuditi pomoč, povezano z izkušnjami, ki jih ima z nasledstvom nekdanje Jugoslavije.

"Državi bosta morali obravnavati različna vprašanja, od pokojnin do državljanstev in drugih, s katerimi imamo naslednice nekdanje Jugoslavije izkušnje, ter sporazum. Morda lahko kaj pride prav," je povedal minister.

Prebivalci Južnega Sudana so se na januarskem referendumu prepričljivo odločili za odcepitev od severnega dela in oblikovanje samostojne države. Vlada v Kartumu, s katero so bili dolga leta v oboroženem konfliktu, je zatrdila, da bo spoštovala voljo volivcev.