Žbogar je v ponedeljek obiskal sedež Svetovne organizacije. Foto: MZZ RS
Žbogar je v ponedeljek obiskal sedež Svetovne organizacije. Foto: MZZ RS
George Voinovich
Senator Voinovich odhaja v pokoj. Foto: EPA

Po srečanju z generalnim sekretarjem ZN-a Ban Ki Munom, s katerim sta govorila predvsem o Zahodnem Balkanu, se je slovenski zunanji minister iz New Yorka odpravil v Washington, kjer se bo sešel z ameriško državno sekretarko.

Predtem se je Žbogar posebej srečal z demokratsko senatorko slovenskega rodu iz Minnesote Amy Klobuchar, ki jo je spet povabil na obisk v Slovenijo, česar še ni utegnila storiti.

Nato se je srečal z republikanskim senatorjem iz Ohia Georgeem Voinovichem in demokratsko senatorko iz New Hampshira Jeanne Shaheen. Voinovich se prihodnje leto odpravlja v pokoj in Shaheenovo si je izbral kot neke vrste naslednico v senatu, ki se bo posvečala "balkanskim" temam.

Čakanje na ameriškega veleposlanika
Voinovich in Shaheenova sta bila letos že skupaj v Sloveniji in tudi tokrat sta se z ministrom pogovarjala predvsem o položaju na Zahodnem Balkanu. Oba senatorja sta tudi izrazila zanimanje glede zamude pri imenovanju veleposlanika ZDA v Sloveniji, vendar jima je minister Žbogar zagotovil, da se zadeve premikajo in je v kratkem mogoče pričakovati objavo imena oziroma prejem nominacije za potrditev v senatu.

Glede dvostranskih odnosov z ZDA odprtih vprašanj ni, razen morda dolgega čakanja na imenovanje novega ameriškega veleposlanika ali veleposlanice v Sloveniji. "Mislim, da se bo kmalu nekaj premaknilo. Mislim, da so postopki že stekli, in kmalu bo znano tudi ime in verjetno bo veleposlanik nastopil v začetku jeseni," je Žbogar odgovoril na vprašanje, ali se zadeve glede tega 18 mesecev po prisegi Baracka Obame za predsednika ZDA premikajo.

Med lanskim Žbogarjevim obiskom pri Clintonovi je bil aktualen spor s Hrvaško zaradi meje, ki je po uspešnem referendumu v Sloveniji na poti k arbitraži. Ameriška želja po sprejetju katerega od ujetnikov v taborišču za osumljene teroriste Guantanamo na Kubi pa bo, kot kaže, ostala neuslišana. Žbogar je spomnil, da je bila Slovenija glede tega precej jasna, in omenil nedavne pogovore pravosodnega ministra Aleša Zalarja v Washingtonu.

Na vprašanje o konkretnih korakih za okrepitev gospodarskega sodelovanja z ZDA pa je Žbogar odgovoril, da sta menjava in sodelovanje dobra, čeprav bi bilo lahko še veliko večja. "Lani smo opazili padec v menjavi. V Sloveniji je odprtih kar nekaj ameriških investicijskih projektov in sam bom izrazil željo, da pride do njihove realizacije," je dejal.