Tako politični kot gospodarski odnosi med državama so dobri. Foto: EPA
Tako politični kot gospodarski odnosi med državama so dobri. Foto: EPA

Najprej bo odpotoval v New York, kjer imajo sedež Združeni narodi, nato pa se bo ustavil še v Washingtonu. Tam ima poleg srečanja s Clintonovo na programu tudi pogovore z drugimi ameriškimi predstavniki, kot so člani senata in predstavniškega doma.

Tesno sodelovanje pri ITF-ju
Njegov obisk je namenjen krepitvi dvostranskih odnosov in strateškega dialoga med državama ter sodelovanju ZDA in Slovenije v tretjih državah, predvsem na Zahodnem Balkanu. Pozornost pa bo usmerjena tudi sodelovanju med državama v okviru Mednarodne ustanove - fundacije za razminiranje in pomoč žrtvam min (ITF).

Slovenija prek ITF-ja že od začetka delovanja ustanove uspešno sodeluje z ZDA na področju razminiranja in pomoči žrtvam min, posebno na Zahodnem Balkanu. ITF je do zdaj zbral skoraj 318 milijonov ameriških dolarjev donatorskih sredstev; od tega so ZDA kot največji donator in ključni partner ustanove prispevale več kot 138 milijonov.

Tudi o arbitraži
Clintonova in Žbogar sta že med lanskim srečanjem govorila o mejnem sporu med Slovenijo in Hrvaško, tokrat pa bosta ugotovila napredek, saj je Slovenija na referendumu potrdila načrt predaje spora arbitražnemu sodišču. Ob lanskih pogovorih o arbitraži še ni bilo govora.

Clintonova je lani med Žbogarjevim obiskom Slovenijo označila za "dragoceno zaveznico", povabila, naj obišče našo državo, pa še ni izkoristila.

Odnosi med Slovenijo in ZDA so sicer brez težav, največje odprto vprašanje pa je ime novega ameriškega veleposlanika v Sloveniji. Obseg blagovne menjave v letu 2009 je znašal 540,2 milijona evrov, to številko pa si želita obe državi še povečati.