Generalni sekretar je v svojem govoru dejal, da je čas, da v ime Združeni narodi znova umestimo besedo združeni. Foto: Reuters
Generalni sekretar je v svojem govoru dejal, da je čas, da v ime Združeni narodi znova umestimo besedo združeni. Foto: Reuters
Predsednik Obama v svojem prvem govoru v Generalni skupščini. Foto: Reuters
Zasedanje Generalne skupščine

"Če je bil kdaj pravi trenutek za odzivanje v enotnem duhu obnovljenega multilateralizma, je to zdaj," je pred več kot 120 voditelji držav in vlad, ki se udeležujejo 64. zasedanja Generalne skupčine, dejal Ban. Med posebej perečimi temami je poleg podnebnih sprememb, jedrskega oboroževanja in revščine izpostavil tudi preprečevanje spolnega nasilja nad ženskami in nujnost demokratičnih reform v državah, kot je Mjanmar.

Eden izmed najbolj težko pričakovanih govorov je bil govor ameriškega predsednika Baracka Obame, ki je zbrane v Generalni skupščini nagovoril prvič po svoji izvolitvi. V svojem govoru se je dotaknil številnih izzivov, ki pestijo države. Kot je poudaril, ZDA ne morejo same rešiti svetovnih težav, temveč mora mednarodna skupnost združiti moči. Kot ključne naloge je omenil prizadevanja za preprečitev širjenja jedrskega orožja in boj proti podnebnim spremembam.

Ob tem je poudaril, da so ZDA zavezane k diplomaciji v reševanju odprtih vprašanj z Iranom in Severno Korejo, toda obe državi bosta morali odgovarjati, če bosta nadaljevali načrte glede jedrskega orožja.

Gadafi dve uri kritiziral ZN
Za Obamo, ki je po koncu govora zapustil Generalno skupščino, je zbrane nagovoril libijski voditelj Moamer Gadafi, ki je bil zelo kritičen do ureditve Združenih narodov, kjer imajo po njegovi oceni članice Varnostnega sveta ZN-a vsa pooblastila, ne pa tudi odgovornosti. Gadafi je govoril kar dve uri, v tem času so številni zapustili dvorano, predsedujoči Generalni skupščini, prav tako Libijec, Ali Treki pa si svojega voditelja ni upal prekiniti.

Gadafi je obtožil Generalno skupščino, da je navaden "Hyde Park", torej prizorišče, kjer lahko vsak govoriči, kar se mu zdi, brez vsakršnih posledic. Pri tem je mahal z ustanovno listino in dejal, da je veto nepravičen in neustaven, države pa pozval, naj ne upoštevajo resolucij Varnostnega sveta, ker zaradi nedemokratičnosti nimajo nobene teže. Med zanimivimi izjavami je bila tudi njegova želja, da bi bil Obama večen predsednik ZDA, v isti sapi pa je nekdanjega predsednika ZDA Ronalda Reagana obtožil, da je "libijskim otrokom pošiljal zastrupljeno cvetje".

Potem pa so sledili še drugi voditelji držav, med njimi tudi slovenski predsednik Danilo Türk, ki ga spremlja zunanji minister Samuel Žbogar. Oba imata poln urnik, saj imata številna dvostranska srečanja.

Zasedanje Generalne skupščine